Videospeler inladen...

IN KAART: Deze Vlaamse woonzorgcentra krijgen deze week hun eerste prik met het coronavaccin

Vanaf vandaag begint de bredere uitrol van de vaccinaties bij de bewoners van de woonzorgcentra. In de loop van de eerste week van 2021 komen in Vlaanderen een 40-tal rusthuizen aan de beurt. De bedoeling is om voor het einde van de maand al alle Vlaamse woonzorgcentra van de nodige vaccins voor de eerste prik te voorzien.

Bekijk op deze kaart de woonzorgcentra die deze week aan de beurt komen en lees daaronder verder.

Er zijn 13 Vlaamse ziekenhuizen die instaan voor het ontdooien van de vaccins en de bevoorrading van de woonzorgcentra. Deze week komen die vaccins al aan bij de ziekenhuizen, maar dan moeten de vaccins dus nog ontdooid worden.

"Tussen 6 en 10 januari zullen iets meer dan 40 woonzorgcentra in Vlaanderen bevoorraad worden met vaccins", legt Joris Moonens van Zorg & Gezondheid uit aan VRT NWS. "Dat zal gebeuren aan een tempo van ongeveer een woonzorgcentrum per ziekenhuis per dag."

In de mate van het mogelijke zal ook al (een deel van) het personeel van de woonzorgcentra de komende weken ingeënt worden

Joris Moonens, Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

Vanaf de tweede week van januari zal dat tempo opgedreven worden, om zo tegen het einde van de maand elk woonzorgcentrum in Vlaanderen bevoorraad te hebben. Daarna volgt dan de tweede vaccinatieronde voor de bewoners, grotendeels in de maand februari, maar bewoners die nu als eerste aan de beurt komen of zijn gekomen, zullen al een tweede prik hebben gekregen op het einde van de maand, omdat er drie weken tussen de eerste prik en de herhalingsvaccinatie liggen. 

In de mate van het mogelijke zal ook al (een deel van) het personeel in de woonzorgcentra in de komende weken ingeënt worden, zegt Joris Moonens nog. 

Herbekijk hier de journaalreportage over de aftrap van de vaccinaties (lees voort onder de beelden):

Videospeler inladen...

Infocampagne

Hoewel de vaccins nog niet beschikbaar zijn voor de bredere bevolking, start vanaf maandag wel al een grote informatiecampagne. "We starten eerst met vaccineren in de woonzorgcentra, dan de andere zorgvoorzieningen, dan volgen oudere en kwetsbare mensen en pas daarna de bredere bevolking, maar het is wel al belangrijk dat we nu al mensen beginnen te informeren", legt Moonens uit. "Zodat als de kans er is om zich te vaccineren de mensen geen twijfels meer hebben."

Een voorproefje van de campagne kunt u hieronder bekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen