Liveblog - Coronacijfers blijven dalen, geen tijdelijke werkloosheid voor terugkerende reizigers

De coronacijfers in ons land blijven de goeie richting uitgaan. Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen bedraagt nu 1.790 per dag, een daling met 29 procent. Vandaag gaan ook de strengere regels voor reizigers in. Wie terugkeert na een verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone zal voortaan verplicht minstens een week in quarantaine moeten en zich laten testen op dag 1 en dag 7 na terugkomst. Terugkerende reizigers die in quarantaine moeten, zullen -in tegenstelling tot eerdere berichten- geen recht hebben op tijdelijke werkloosheid. Volg hier alle corona-updates op de voet.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Dan toch geen tijdelijke werkloosheid voor terugkerende reizigers die in quarantaine moeten

Er komt geen tijdelijke werkloosheid voor terugkerende reizigers die in quarantaine moeten en niet kunnen telewerken. Dat meldt het kabinet van federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS). 

Het persagentschap Belga had eerder op gezag van de Franstalige woordvoerder van Dermagne gemeld dat tijdelijke werkloosheid wél mogelijk zou zijn. "Dat is a priori de enige mogelijkheid", zo klonk het. Maar dat is intussen ingetrokken. Het is in overweging genomen, maar er is beslist om het niet te doen, zo luidt het nu. Alleen voor wie voor het werk naar het buitenland is moeten gaan, kan tijdelijke werkloosheid worden ingeroepen.

De werkgeversorganisaties drukten gisteren hun ongerustheid uit over de praktische gevolgen van de maatregelen van het Overlegcomité voor de werking van bedrijven. Unizo en het VBO hadden gevraagd om tijdelijke werkloosheid mogelijk te maken voor werknemers die een week in quarantaine moeten en niet kunnen telewerken.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) had in "Het Journaal" terughoudend gereageerd op die vraag. Hij benadrukte dat iedereen goed wist dat reizen naar het buitenland afgeraden was. "Tijdelijke werkloosheid is hier geen automatisme, dat moet besproken worden", zei hij. "Laat ons dit ook niet overroepen qua betaalbaarheid voor bedrijven."

De nieuwe coronacijfers

  • Tussen 21 en 27 december werden per dag gemiddeld 1.790 nieuwe besmettingen bevestigd*. Dat is 29 procent minder dan de week ervoor. We blijven daarmee voor de derde dag op rij onder de 2.000 besmettingen en dat is geleden van eind september. Met die nuance dat er tijdens de kerstdagen ook duidelijk minder testen zijn afgenomen.
  • Van 24 tot 30 december werden elke dag gemiddeld 154 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een daling met 15 procent op weekbasis. 
  • In totaal liggen er nu 2.338 coronapatiënten in het ziekenhuis (dat zijn er 85 minder dan gisteren). 496 (-3) onder hen liggen op intensieve zorg.
  • Het gemiddelde aantal overlijdens blijft dalen. In de week van 21 tot en met 27 december overleden elke dag gemiddeld 74 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 21 procent minder dan de week ervoor. In ons land vielen al 19.441 doden te betreuren door COVID-19.
  • Tussen 21 en 27 december werden dagelijks gemiddeld 29.500 tests afgenomen. Dat is 24 procent minder dan de week ervoor. 
  • De positiviteitsratio* (het aantal positieve testen op het aantal totale testen) daalt lichtjes, van 7,4 naar 7,1. Dat betekent dat iets meer dan 7 op de 100 afgenomen testen positief waren.

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Lockdownfeest met 25 personen stilgelegd in Antwerpen

De politie Antwerpen heeft vanavond een lockdownfeestje stilgelegd in Antwerpen. In de wijk Stuyvenberg kwamen verschillende families bij elkaar. Het ging om 25 personen waarvan de helft minderjarigen. De meerderjarigen zullen gedagvaard worden en voor de rechter moeten verschijnen.

Bedrijven in moeilijkheden door verstrengde terugkeermaatregelen

Veel werknemers van buitenlandse origine zijn voor de feestdagen naar hun thuisland gegaan, om er hun familie te zien. Maar nu ze verplicht in quarantaine moeten na hun terugkomst, kunnen ze maandag niet gaan werken. Er zijn bedrijven die daardoor in de problemen komen. Poetshulpbedrijven bijvoorbeeld.

Videospeler inladen...

Minister Verlinden doet beroep op burgerzin van terugkerende Belgen

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) roept reizigers die uit het buitenland terugkeren op om de quarantaine strikt na te leven, ook al zal daar niet meteen op gecontroleerd worden. Wie uit een rode zone terugkeert, moet voortaan zeven dagen in quarantaine en zich twee keer laten testen. De politie kan daar nog niet op controleren, omdat nog niet alles wettelijk geregeld is. 

Maar een maatregel staat of valt niet met de controle, zegt Verlinden. "Een maatregel is in de eerste plaats een maatregel die nodig is om de gezondheidscrisis te beheersen. Ik zou dus iedereen willen oproepen om vooral naar de geest van die maatregel te kijken en daarin zijn verantwoordelijkheid te nemen zodat we met zijn allen solidair in de goede richting kunnen gaan."

Videospeler inladen...

Opnieuw forse stijging van de besmettingen in Italië

In Italië zijn vandaag 23.477 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er ruim 7.000 meer dan gisteren. Het aantal doden op dagbasis is met 20 teruggelopen tot 555. Sinds het begin van de pandemie zijn er ruim 2 miljoen Italianen besmet met het virus. De dodentol loopt op tot 74.159. 

Ook in Italië is de vaccinatiecampagne begonnen.
AFP or licensors

Groot-Brittannië reactiveert immens veldhospitaal in Londen

De Britse gezondheidsdienst NHS verkeert in moeilijkheden door de toestroom van COVID-19-patiënten en heeft aangekondigd dat de dienst het reusachtige veldhospitaal in Londen weer in werking zet dat begin april werd opgezet voor de eerste golf van de epidemie.

Groot-Brittannië, waar een variant van het coronavirus rondgaat die veel besmettelijker is, telt de jongste dagen recordaantallen besmettingen. Dat doet het ergste vrezen voor de komende weken, terwijl de ziekenhuizen in sommige regio's al aan hun limiet zitten.

Volgens een woordvoerder van de NHS is aan de NHS van Londen gevraagd "ervoor te zorgen dat het Nightingaleziekenhuis van Londen gereactiveerd wordt en klaar is om zo nodig patiënten op te nemen, nu de druk toeneemt door de verspreiding van de nieuwe variant van het coronavirus."

Dit immense veldhospitaal werd op 3 april in een congrescentrum geopend, nadat het in minder dan tien dagen met de medewerking van het leger was opgetrokken om de toestroom van COVID-19-patiënten tijdens de eerste golf op te vangen. Het had aanvankelijk 500 bedden, maar kon tot 4.000 bedden worden uitgebreid, het equivalent van tien gewone ziekenhuizen. Toch deed het weinig dienst, onder meer door een gebrek aan gekwalificeerd personeel.

Franstalige Rode Kruis zal instaan voor testcentrum in Brussel-Zuid

De organisatie van het testcentrum dat binnenkort wordt opgezet in het station Brussel-Zuid zal in handen zijn van het Franstalige Rode Kruis. Dat heeft woordvoerder Dimitri Temmerman van de NMBS gezegd.

De vervoersmaatschappij staat momenteel in contact met het Croix Rouge de Belgique om te bekijken hoe een en ander aangepakt zal worden. De NMBS zal daarbij voor de logistieke ondersteuning zorgen, zoals een locatie voor het testcentrum in of buiten het station en de nodige signalisatie. De echte organisatie is in handen van het Franstalige Rode Kruis, dat zich momenteel onder andere buigt over de testcapaciteit en de openingsuren, aldus Temmerman. Sowieso is het de bedoeling dat het testcentrum vanaf zaterdag operationeel is.

Aantal nieuwe coronagevallen blijft vrijwel gelijk in Nederland

In Nederland is het aantal nieuwe coronagevallen op een dag tijd heel licht gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend kwamen er 9.719 meldingen van positieve tests binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), tegen bijna 9.500 de dag ervoor.

Het is nog niet duidelijk of de daling op weekbasis komt doordat de lockdown van twee weken geleden begint te werken, of doordat minder mensen zich hebben laten testen vanwege de kerstdagen en de jaarwisseling. Sinds het begin van de uitbraak in februari zijn ongeveer 797.000 Nederlanders positief getest. Dit aantal komt vrijdag, op nieuwjaarsdag, boven de 800.000 uit.

De Nederlandse regering heeft ook beslist dat de basisscholen en kinderopvang tot ten minste 18 januari dicht blijven. Redenen voor de beslissing zijn "de hoge besmettingscijfers en de toenemende druk op de zorg door het coronavirus". Basisscholen en kinderopvang blijven wel open voor noodopvang voor kinderen van een ouder met een cruciaal beroep en voor kwetsbare kinderen.

Scholen kunnen leerlingen die uit rode zone komen weigeren

Scholen kunnen leerlingen of personeelsleden weigeren die een verplichte quarantaineperiode opgelegd kregen, want dergelijke leerlingen of personeelsleden toelaten tot de school zou een gezondheidsrisico inhouden. Dat meldt de Vlaamse onderwijsadministratie. Ze reageert daarmee op de strengere regels voor reizigers die na een verblijf van langer dan 2 dagen uit het buitenland terugkeren. En dat is een belangrijk signaal om de scholen te kunnen openhouden, zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. 

“Ik denk dat dat een goeie zaak is dat scholen leerlingen en personeelsleden die uit een rode zone van reis terugkeren kunnen weigeren . We kunnen pas de scholen openhouden als iedereen hier ook voluit zijn verantwoordelijkheid in neemt en ik hoop dat we geen personeelsleden en leerlingen moeten weigeren maar dat iedereen zelf zijn verantwoordelijkheid neemt en de quarantaine-regels voluit respecteert."

"Volgende week zullen 40 woonzorgcentra gevaccineerd zijn"

Voor 10 januari zullen de bewoners van meer dan 40 Vlaamse woonzorgcentra gevaccineerd zijn. Dat zegt het agentschap Zorg en Gezondheid. Tussen 4 en 6 januari ontvangen de 13 Vlaamse ziekenhuizen die als "hub" dienen bijna 45.000 diepgevroren vaccins, nadien volgen er nog regelmatig leveringen. Met die voorraad zullen de ziekenhuizen vanaf 6 januari ontdooide vaccins laten bezorgen aan de woonzorgcentra. De eerste week gebeurt dat aan een tempo van ongeveer 1 woonzorgcentrum per dag per ziekenhuis, vanaf 11 januari wordt het tempo opgedreven afhankelijk van de mogelijkheden van het ziekenhuis.

Strengere regels voor reizigers, maar hoe zit het met de controle?

Mensen die terugkomen uit een rode zone in het buitenland moeten voortaan in quarantaine en zich laten testen. Voor de controle daarop wordt naar de lokale besturen gekeken, maar sommige burgemeesters twijfelen of dat wel haalbaar is. Het Comité Testing en Tracing zegt dan weer dat er alles aan gedaan wordt om zo kort mogelijk op de bal te spelen en terugkerende reizigers zo goed mogelijk te begeleiden.

Lees hier meer:

Meer testcapaciteit op Brussels Airport

Eurofins, het bedrijf dat de coronatests op Brussels Airport verwerkt, trekt zijn testcapaciteit op van 2.000 tests naar 8.000 test per dag, vanaf morgen. Vanaf dan kunnen tot  8.000 mensen die terugkeren uit een rode zone, op de luchthaven getest worden. Het bedrijf wil zo de verstrengde maatregelen rond terugkerende toeristen uit het buitenland ondersteunen en er mee voor zorgen dat het aantal coronabesmettingen niet opnieuw de hoogte ingaat. 

Na de drukte: Hoge Venen dit weekend dicht voor toeristisch autoverkeer

Vanaf vrijdag tot en met zondag worden de Hoge Venen afgesloten voor toeristisch autoverkeer tussen 8 uur en 17 uur. Alle parkings worden er gesloten en de drie belangrijkste toegangswegen gaan dicht. Mobilhomes mogen er ook niet overnachten langs de kant van de weg. De maatregelen worden genomen omdat het er vorig weekend te druk was, waardoor wandelaars de afstand niet meer konden bewaren.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen