Valeria Mongelli / Hans Lucas

Gelukkig Nieuwjaar! 2021 op heel andere manier ingezet, met lasershow in Brussel en klinken voor de deur

De wereld heeft afscheid genomen van 2020. Op sommige plekken was er niets te merken van de coronacrisis, maar in de meeste landen was het een heel andere overgang dan normaal. In ons land géén grote evenementen of vuurwerk, wel klinken voor de deur om 20.20 uur en een lasershow in Brussel. Volg alles in onze liveblog.

In naam van heel VRT NWS wensen we jou een mooi, zorgeloos en vooral gezond nieuw jaar. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Gelukkig Nieuwjaar! 2021 op een heel andere manier afgetrapt dan 2020: bekijk hier het opmerkelijke verschil

Ja, ook bij de start van 2021 worden we nog steeds met corona geconfronteerd. De aftrap naar het nieuwe jaar gebeurde op een heel andere – veel rustigere – manier dan anders. In ons land, maar ook op de meeste andere plekken in de wereld. Bekijk in deze video het verschil. 

Videospeler inladen...

Een nieuwjaarsbrief coronaproof voorlezen, dat ging vandaag zo

Er zijn zoveel dingen die we sinds corona anders doen. En dat geldt ook bij de start van het nieuwe jaar voor de jaarlijkse traditie van de nieuwjaarsbrieven. Brieven voorlezen bij de grootouders en meters en peters kan niet zomaar. Maar er zijn oplossingen.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Nieuwjaarsconcert van Wiener Philharmoniker zonder publiek

Het Nieuwjaarsconcert van het Oostenrijkse orkest Wiener Philharmoniker is in bijna 90 landen live uitgezonden. Dit jaar was er geen publiek toegelaten op het concert in de Gouden Zaal van de Wiener Musikverein in Wenen.

Bekijk een impressie van het concert hier:

Videospeler inladen...

Weer veel digitale nieuwjaarswensen verstuurd

Afgelopen nacht hebben we weer veel online nieuwjaarswensen verstuurd. Door corona waren dat er nog veel meer dan vorig jaar. Een overzicht van de telecomoperatoren.

Net zoals voor Kerstmis zag Proximus ook op oudejaarsavond een sterke stijging van het vaste internetverkeer (+86 procent in vergelijking met vorig jaar). Het volume 4.263 terabytes is wel nog steeds iets minder dan op een normale decemberavond (4.569 terabytes).

Op het mobiele netwerk was er zo'n 20 procent meer dataverkeer dan vorig jaar (180.418 gigabyte). Er werden 7.347.879 sms'jes afgehandeld, 37 procent minder dan vorig jaar. Het aantal mobiele oproepen, iets meer dan 2 miljoen, lag een stuk lager dan vorig jaar (4,4 miljoen).

Wifi

In de oudejaarsnacht stuurden mobiele telefonieklanten op het Telenet-netwerk tussen 20.00 en 08.00 uur 4.308.084 sms'jes (47 procent minder dan vorig jaar) en verbruikten ze 100.277 gigabyte (GB) data. Dat is 24 procent minder dan vorig jaar. Omdat we thuis zaten, werden immers ook veel berichten via het wifi-netwerk verstuurd.

Bij Orange Belgium kende het mobiel internetgebruik een stijging van 24 procent ten opzicht van vorig jaar. Er werd 210,8 GB gebruikt om via foto's, chat of video wensen uit te wisselen. Sociale media scoren het hoogst, in eerste instantie Facebook, gevolgd door Instagram, WhatsApp, SnapChat en TikTok.

Via telefoon waren er ruim 2,1 miljoen oproepen, een daling van 37 procent, maar elk gesprek duurde doorgaans langer. De sms verliest aan populariteit, met dit jaar 5,4 miljoen verzonden sms'jes (-42 procent tegen vorig jaar). Die piek lag om middernacht met 480 sms-berichten per seconde.

Veel show maar geen publiek op Times Square in New York

In New York is het nieuwe jaar zoals gewoonlijk ingeluid op Times Square, door een kristallen bol neer te laten. Er waren ook optredens van onder anderen Jennifer Lopez en rapper Pitbull. Maar het beroemde plein in Manhattan bleef voor het eerst in tientallen jaren op oudejaarsavond gesloten voor het publiek. 

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Brussel vervangt traditioneel vuurwerk door lasershow

Om 23.15 uur was er in Brussel een lasershow, die online te volgen was. De show verving het traditionele vuurwerk dat door de coronamaatregelen niet kon doorgaan. 

Opnieuw incidenten in Brussel op oudjaar: 20-tal auto's en hoop stadsmeubilair in brand gestoken

Tussen 18 uur en middernacht zijn in Brussel een 20-tal auto's in brand gestoken. Dat meldt de lokale politie Brussel Hoofdstad/Elsene, die de ordediensten tijdens de oudejaarsnacht coördineerde. De politiediensten moesten 370 keer tussenkomen en ruim 150 mensen werden opgepakt. 

Lees meer in dit artikel:

Rustige overgang naar het nieuwe jaar, maar opnieuw incidenten in Brussel

In eigen land is de overgang naar het nieuwe jaar over het algemeen rustig verlopen. De coronamaatregelen zitten daar natuurlijk voor veel tussen en de politie was goed voorbereid om die maatregelen te laten naleven. Maar buiten enkele incidenten in Brussel en een lockdownfeestje in Antwerpen was alles rustig en bleven de straten grotendeels leeg, zeker na het ingaan van de avondklok. Om 20 na acht kwamen in heel het land heel wat mensen op straat om te applaudiseren en de verbondenheid met andere mensen in de verf te zetten.

Videospeler inladen...

Ook in de buurlanden bleven de straten grotendeels leeg. De pandemie slaat daar nog erger toe  dan in België waardoor feesten helemaal niet aan de orde waren. In Frankrijk sprak president Macron zijn landgenoten moed in via een televisietoespraak. In Nederland waren er wat meer incidenten, onder meer met het afsteken van vuurwerk.

De straten in Parijs zijn leeg.
De straat naar de Brandenburgse Poort in Berlijn.
(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Feestmaaltijd voor 300 dak- en thuislozen in Brussel

In Brussel krijgen zowat driehonderd dak- en thuislozen een feestmaaltijd en een klein cadeautje aangeboden. Cultuurhuis AB heeft daarvoor zijn keuken ter beschikking gesteld, en het eten werd zoals elk jaar bereid door daklozenorganisatie Hobo. Ze hebben het eten geleverd bij enkele opvangplaatsen, en het kon ook bij de AB afgehaald worden.

Geen grote festiviteiten in Rusland

Ook in Rusland is het nieuwe jaar van start gegaan. Het land heeft ook erg te lijden onder de pandemie en grootschalige festiviteiten voor het nieuwe jaar zijn er daarom dit jaar niet bij. 

Moskou
AFP or licensors
Sint-Petersburg
AFP or licensors

Meest gelezen