Nog snel een vuurkorf of terrasverwarmer kopen voor vanavond? "We moeten de mensen teleurstellen, zo goed als alles uitverkocht"

Er zijn nauwelijk nog vuurkorven, vuurschalen en terrasverwarmers te koop in Oost-Vlaanderen. Dat blijkt uit een rondvraag van de redactie van Radio 2 Oost-Vlaanderen bij verschillende winkels. Wie nog snel een vuurkorf wil kopen voor oudejaarsavond, bespaart zich beter de moeite. Feestmateriaal voor binnen, dat is er wel nog. Bij de verhuurbedrijven van deze artikelen is het opvallend rustig. 

Mensen kopen tegenwoordig veel meer vuurkorven, vuurschalen en terrasverwarmers dan normaal. Tot die vaststelling kwam ook winkelverantwoordelijke Jens De Sutter van doe-het-zelf-zaak Hubo in Gent: "De verkoop is enorm gestegen. Niet alleen in aantal maar ook in budget dat mensen willen investeren." Momenteel heeft de Gentse zaak bijna niets meer in voorraad, en ook bij de leveranciers is alles bijna uitverkocht. Tegenover vorig jaar werden dus een pak meer van dergelijke warmtebronnen verkocht. "Het aantal vuurkorven en -schalen is met de helft gestegen tegenover vorig jaar," legt De Sutter uit, "bij de terrasverwarmers zien we zelfs een stijging van 400%." Naar partytenten is er weinig vraag om, al is die toch nog groter dan vorige jaren. "Normaal verkopen we in december geen partytenten, maar deze maand hebben we er een stuk of 10 verkocht," besluit Jens De Sutter. 

Verkoop van terrasverwarmers is bij ons met 400% gestegen

Jens De Sutter, winkelverantwoordelijke Hubo Gent

Bij de verhuurbedrijven van feestmaterialen is er een heel andere trend waar te nemen. Zij krijgen amper mensen over de vloer om iets te huren. En dat is een vreemde trend, legt manager Timothy Lejeune van Levi Party Rental in Merelbeke uit: "De voorbije jaren was het eigenlijk altijd populairder aan het worden om thuis met familie en vrienden intiem te dineren en om van dat feest iets speciaal te maken." Maar de maatregelen van de overheid brengen daar verandering in. "Voor alle duidelijkheid, ik begrijp dat de volksgezondheid voorgaat," gaat Lejeune verder, "Nu de bubbels zo klein zijn, denk ik dat de mensen gewoon zelf aan de slag gaan en niets meer huren. Als ze dan bijvoorbeeld toch verwarming nodig hebben, dan investeren ze liever om te kopen dan te huren."   

Vorig jaar hadden we 300 bestellingen per feestdag, dit jaar amper 10. Dat is waanzinnig

Timothy Lejeune, manager Levi Party Rental Merelbeke

Om een nieuwe markt te vinden, ging het Merelbeekse verhuurbedrijf ook van start met verkopen van terrasverwarmers en vuurkorven. Maar dat bleek een maat voor niets, zegt Timothy Lejeune. "We merkten eind november al snel dat de vuurschalen en -korven en terrasverwarmers al niet meer te vinden waren.  Zowel bij de leveranciers als bij de tussenpartijen, de winkels. Alles was uitverkocht." Volgens Lejeune denken de mensen nu op langere termijn: "Ze zijn meer thuis, met de kinderen, werken ook thuis. Zo'n toestel aankopen is dan een betere investering. Dat lijkt me ook heel logisch." En dat was duidelijk te merken in de cijfers: "Vorig jaar hadden we voor kerstdag en nieuwjaar telkens 300 bestellingen. Dit jaar is dat amper 10 bestellingen per feestdag. Dat is waanzinnig. Het gaat voor alle duidelijkheid om particulieren. Bedrijven blijven wel zaken huren, omdat dit fiscaal interessant is," besluit Timothy Lejeune.       

kasto80

Meest gelezen