Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Ook Britse hogerhuis geeft groen licht voor brexitdeal

In het Verenigd Koninkrijk hebben nu ook het hogerhuis en de koningin het licht op groen gezet voor de brexitdeal. Eerder had het Lagerhuis het net voor Kerstmis afgesloten handelsakkoord tussen de EU en het VK al met ruime meerderheid aangenomen. 

In het Verenigd Koninkrijk heeft koningin Elizabeth de brexitdeal bekrachtigd, waardoor die nu Britse wet is geworden. De "Lords" van het hogerhuis hadden genoeg aan een debat van acht uur om met de tekst in te stemmen. 

Het handelsakkoord, dat zowat 1.250 pagina's telt, waarborgt onbeperkte handel van goederen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU zonder tarieven of quota en regelt ook de samenwerking rond onder meer visserij, vlieg- en wegvervoer, energievoorziening, politie en justitie.

Aan Europese zijde moet nog het Europees Parlement zich over de tekst buigen. De fractieleiders hebben er wel mee ingestemd om het akkoord voorwaardelijk in werking te laten treden, zodat de gemaakte afspraken vanaf 1 januari kunnen worden toegepast. De definitieve goedkeuring, na grondig onderzoek, is wellicht pas voor februari of maart.

  

Meest gelezen