natuurhulpcentrum Oudsbergen

Opvallend meer dieren binnengebracht in het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen

In het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen was het dit jaar opmerkelijk drukker dan andere jaren. Voor het eerst is de kaap van 11.000 dieren overschreden. Dat heeft te maken met een ziekte bij de egels maar ook corona zit daar voor iets tussen. "Hoe meer mensen buiten zijn, hoe groter de kans is dat er gewonde dieren worden gevonden", zegt Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum.

Precieze cijfers zijn er nog niet, maar het is nu al duidelijk dat er afgelopen jaar veel meer dieren zijn binnengebracht in het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen dan de voorbije jaren. Volgens Frederik Thoelen zijn daar verschillende verklaringen voor. "Dat heeft voor een stuk te maken met een ziekte bij de egels", vertelt hij. "Maar zeker ook met corona. Mensen waren vaker thuis en zochten de natuur in hun eigen buurt op. Hoe meer mensen buiten zijn, hoe groter de kans is dat er gewonde dieren worden gevonden. Ik denk ook dat mensen meer zin hebben om een dier ergens naartoe te brengen. Ze zitten heel de dag thuis en zijn dan blij als ze een reden hebben om ergens naartoe te gaan. Corona heeft dus echt wel voor een grote toename van het aantal dieren gezorgd."

2020 is een ongezien jaar

Frederik Thoelen

De teller staat nu al op meer dan 11.000 dieren."We hebben die kaap nog nooit gehaald", gaat Thoelen verder. "Hoeveel we erover zitten, weten we nu nog niet, maar dat is sowieso al bijna 1.000 meer dan vorig jaar. En zelfs nog een stuk meer, want dit jaar hebben we geen grote inbeslagnames gehad. Andere jaren krijgen we één of twee keer per jaar een heel grote inbeslagname, op één moment krijgen we dan gigantisch veel dieren binnen, en dat is dit jaar niet gebeurd. Als we dat nog eens mee in rekening nemen, is 2020 een ongezien jaar."

Ook vandaag worden er nog dieren binnengebracht. "We hebben net een bericht binnengekregen van een vos met schurft. Die proberen we straks nog op te halen. Er zijn ook al een aantal egels en duiven binnengebracht, en een buizerd. Voor de rest is het nog redelijk rustig vandaag. Laten we hopen dat dat zo blijft!"

Meest gelezen