Twee koppels trouwen op oudejaarsavond en nieuwjaarsdag in Glabbeek

Op de laatste dag van het jaar en morgen op nieuwjaarsdag vindt in Glabbeek een burgerlijk huwelijk plaats. De gemeente veranderde het reglement waardoor iedereen op gelijk welke dag en op gelijk welk uur kan trouwen. 

Afgelopen zomer keurde de gemeenteraad van Glabbeek een nieuw reglement goed voor burgerlijke huwelijken. Elk koppel in Glabbeek krijgt daarmee de volledige vrije keuze om op eender welke dag en uur te trouwen. Zonder dat ze daarvoor meer moeten betalen. De prijs voor een huwelijk blijft 25 euro. Het reglement maakt ook huwelijksplechtigheden in open lucht mogelijk in het gemeentelijk trouwbos, en die bleken deze zomer een groot succes. 

“Vaak kiezen koppels net voor een bepaalde dag en een uur dat voor hen als koppel een bepaalde romantische symboliek heeft”, zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij). “In Glabbeek zijn we afgestapt van het standaardconcept, je hoeft dus niet meer te trouwen op bepaalde tijdstippen en in het gemeentehuis. Enkel een schepen of burgemeester is nodig om het huwelijk te voltrekken en we zijn flexibel.”

Een datum die je niet vergeet als koppel
Burgemeester Peter Reekmans

Twee koppels uit Glabbeek maken vandaag en morgen gebruik van die flexibele regels. “De laatste dag van het jaar was voor één koppel een bewuste keuze. Ze hadden de trouw al gepland vóór corona, dan is hij uitgesteld door corona omdat de maatregelen verstrengd waren. Enkele weken geleden hebben ze ons laten weten dat ze symbolisch op de laatste dag van het jaar willen trouwen. De mensen die op 1 januari trouwen, die wilden de symboliek van de eerste dag van een nieuw jaar en vooral een datum die je niet vergeet als koppel”, aldus Reekmans.

Meest gelezen