Sourbron Fotografie +32 495 30 15 02

Veilige Have in Aalter eerste woonzorgcentrum waar UZ Gent volgende week coronavaccins levert

Het UZ in Gent levert volgende week z'n eerste coronavaccins aan het woonzorgcentrum Veilige Have in Aalter. Dat zal dinsdag (5 januari) 380 en woensdag (6 januari) nog eens 175 bewoners vaccineren. Donderdag (7 januari) en vrijdag (8 januari) komen woonzorgcentra in Brakel en Evergem aan de beurt. 

Het was een hele administratie en planning. Maar het is duidelijk geworden hoe de pilootweek voor het toedienen van de eerste vaccins in Oost-Vlaanderen er zal uitzien. De drie hub-ziekenhuizen, die in Oost-Vlaanderen verantwoordelijk zijn voor de bewaring van de vaccins, hebben een planning gekregen met welk woonzorgcentrum wanneer vaccins krijgt. "De keuze is gemaakt door het agentschap Zorg en Gezondheid in die zin dat elk woonzorgcentrum kon aangeven wanneer zij  er klaar voor waren om te laten vaccineren. Voor hen is dat onder andere afhankelijk wanneer de artsen beschikbaar zijn om de vaccins toe te dienen, " legt Sarah De Mûelenaere van het UZ Gent uit, "elk hub-ziekenhuis kon hetzelfde doorgeven, wanneer zij klaar waren om te leveren. En op basis van die twee factoren heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid een planning opgemaakt.".  

Natuurlijk zie ik dat zitten, waarom niet?!

Andrea De Clercq, bewoonster WZC Veilige Have Aalter

In die eerste week, een pilootweek voor Oost-Vlaanderen, krijgen 4 woonzorgcentra de coronavaccins. Dinsdag (5 januari) en woensdag (6 januari) wordt er gestart in Veilige Have in Aalter.  Daar krijgen in totaal 555 bewoners een spuitje. Eén van hen, Andrea De Clercq, is alvast tevreden dat ze bij de eersten is: "Ze hebben mij dat vanmorgen gevraagd en ik heb ja gezegd. Tuurlijk zie ik dat zitten, waarom niet! We hebben ons toch serieus moeten aanpassen de laatste maanden. We hebben allemaal een beetje afgezonderd gezeten en niet bij mekaar kunnen zitten...allé ja, af en toe eens 'in den duik' maar dat was alles," lacht Andrea. Directrice Nancy Sturtewagen is ook opgetogen, al tempert ze het enthousiasme van Andrea een beetje: "Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we er vanaf zijn, dat we bezoek mogen ontvangen of geen mondmasker meer moeten dragen. Nee, er komt nog een tweede vaccinatie en ons personeel wordt nog niet gevaccineerd. Maar het is toch al een goeie stap!"

Die eerste vaccinatieweek is een fantastisch nieuwjaarsgeschenk 

Sarah De Mûelenaere, verantwoordelijke apotheek UZ Gent

Na Aalter komen volgende week ook Brakel en Evergem nog aan de beurt. Donderdag (7 januari) krijgen 205 bewoners van het Sint-Franciscustehuis in Brakel een vaccin. Vrijdag (8 januari) 145 bewoners van Residentie Hof Ter Linden in Evergem. Dat die eerste vaccinatieweek eindelijk kan beginnen is een opluchting en ook een mooi nieuwjaarscadeau voor Sarah De Mûelenaere. Zij is verantwoordelijke in de apotheek van het Gentse UZ, waar de vaccins bewaard worden. "Het is tot nu toe veel werk geweest, maar het is zeker een cadeautje nu. Ik ben eerlijk gezegd zeer blij. Het is een lang en zeer zwaar jaar geweest. En ik denk dat het nu het begin is van het einde. Misschien kunnen we door deze eerste vaccinaties opnieuw uitkijken naar een normaler leven. Ik ben zeer blij en opgelucht dat we daar kunnen aan meewerken en kunnen instaan voor de vaccinatie van iedereen," besluit ze.

De planning voor de andere Oost-Vlaamse woonzorgcentra, voor de rest van januari en februari, wordt ten vroegste dinsdag (5 januari) bekend gemaakt. 

kasto80

Meest gelezen