AP2009

VN maakt einde aan 13 jaar vredesmacht in Soedanese regio Darfoer, ondanks opflakkerend geweld

Vandaag komt er officieel een einde aan de vredesoperatie van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie in Darfoer. Nochtans lijkt het geweld in de regio opnieuw op te flakkeren. De inwoners van Darfoer vrezen voor een nieuwe spiraal van geweld. Vanaf morgen is de Soedanese regering opnieuw verantwoordelijk voor de veiligheid.

Vannacht eindigt de missie van ongeveer 8.000 militairen, politieagenten en burgers van de Verenigde Naties en de Afrikaanse unie in Darfoer, de westelijke regio van Soedan nabij de grens met Tsjaad. De volgende maanden zullen die met hun materieel geleidelijk worden teruggetrokken. Drie jaar geleden was de vredesmissie overigens al eens gehalveerd door de VN, vooral wegens besparingsredenen.

De verantwoordelijkheid over de veiligheid in Darfoer komt dan opnieuw bij de Soedanese regering te liggen. Dat is een andere regering dan diegene die Darfoer terroriseerde toen in 2007 de vredesmacht werd gestuurd, maar toch is het vertrouwen in Darfoer niet echt groot. De voorbije weken hebben verontruste inwoners betoogd tegen het vertrek van de vredesmacht en overigens zijn er vorige week 15 doden gevallen bij etnisch geweld tussen verschillende bevolkingsgroepen in Darfoer. (Lees verder onder de kaart).

Een bloedbad met honderdduizenden doden

Darfoer is een afgelegen streek in het uiterste westen van Soedan, nabij de grens met Tsjaad. In 2003 brak daar een opstand uit van de lokale zwarte bevolking die zich gemarginaliseerd voelde en die werd op erg brutale wijze neergeslagen door de toenmalige Soedanese dictator Omar al-Bashir. Daarbij werden Arabische milities -de beruchte "Janjawid"- ingezet die een bloedbad met etnische zuiveringen, moordpartijen en verkrachtingen lanceerde. (Lees verder onder de foto).

Archieffoto van een man in Darfoer die zijn uitgebrande huis toont aan journalisten.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Daarbij zouden 300.000 doden zijn gevallen onder de lokale bevolking en sloegen 2,5 miljoen inwoners van Darfoer op de vlucht. Volgens de mensenrechtengroep Amnesty International gebruikte het Soedanese regime daarbij ook chemische wapens. Onder druk van de internationale gemeenschap aanvaardde Soedan in 2007 de komst van de Unamid (United Nations Mission in Darfur), een samenwerking tussen vredestroepen van de VN en de Afrikaanse Unie.

Geen vertrouwen in "het nieuwe Soedan"

Sinds vorig jaar is er veel veranderd in Soedan. Onder druk van volksprotest moest president al-Bashir aftreden en hij zit nu in de cel. In de plaats kwam een overgangsregering met de democratische oppositie en -en hier zit de adder onder het gras- ook vertegenwoordigers van de legerleiding en zelfs van de vroegere Janjawid-milities uit Darfoer.

Ons leven staat op het spel en de Verenigde Naties moeten hun beslissing (om te vertrekken) herzien

Mohammed Abdelrahman, een van de talrijke betogers vorige week in Darfoer

Het verbaast dan ook niet echt dat de inwoners van Darfoer zich niet gerust voelen met het vertrek van de vredestroepen en de terugkeer van het Soedanese leger dat plots een nieuwe "ethiek" zou tentoon spreiden.

In oktober heeft de overgangsregering in Khartoem echter een vrededsakkoord getekend met een aantal rebellengroepen in Darfoer. Op basis daarvan kan de VN de langdurige en dure vredesoperatie afblazen, maar of dat allemaal stabiel is, moet nog blijken. Veel vertrouwen is er in Darfoer blijkbaar niet.

Het geweld dreef miljoenen inwoners van Darfoer op de vlucht binnen de eigen grenzen.

Meest gelezen