AFP or licensors

VS leggen bijkomende heffingen op voor Franse en Duitse producten

De Verenigde Staten leggen bijkomende invoerheffingen op voor een reeks Franse en Duitse producten. De maatregel is een reactie op nieuwe invoerheffingen die de Europese Unie heeft opgelegd. De heffingen kaderen in het conflict tussen de EU en de VS over de staatssteun aan de vliegtuigbouwers Airbus en Boeing.

Het conflict rond de vliegtuigbouwers sleept al meer dan vijftien jaar aan. De VS menen dat de Europeanen vliegtuigbouwer Airbus illegale staatssteun hebben verschaft, de EU is dan weer van oordeel dat de VS hun producent Boeing een ongeoorloofd concurrentievoordeel bood. Na klachten bij de Wereldhandelsorganisatie mochten de VS en de EU elkaar strafheffingen opleggen.

Maar ook die heffingen zorgen voor discussie. De VS betwisten de berekeningswijze van de EU en zeggen dat de Europeanen te hoge heffingen aanrekenen. Als reactie komen er nu bijkomende Amerikaanse heffingen op bepaalde Franse en Duitse producten, laat de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger weten. Het gaat om vliegtuigonderdelen, niet-schuimende wijnen, cognac en andere alcoholische dranken.

Meest gelezen