Minstens 25 Congolese boeren vermoord in velden op oudejaarsavond

Gisterenavond zijn zeker 25 boeren om het leven gebracht in de buurt van Beni, een stad in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo. Rebellen vielen hen aan op hun velden. Dat melden de lokale autoriteiten. De gewelddadige militie ADF zou verantwoordelijk zijn voor het bloedbad.

Een aantal boeren in de velden van Tingwe, een dorp in de buurt van de stad Beni, zijn aangevallen door rebellen van de gewelddadige militie Allied Democratic Forces (ADF). Dat meldt de bestuurder van de regio Beni. De rebellen werden opgemerkt en gevolgd door het Congolese leger, dat de lichamen vandaag in de struiken aantrof. 

Volgens vertegenwoordiger van een middenveldorganisatie Bravo Muhindo ging het om meer dan 25 doden en werden velen van hen onthoofd. Mogelijk zijn ook enkele boeren gekidnapt.

Guerrillastrijd om grondstoffen

Geweld teistert de regio al langer. Inwoners van Beni en de omliggende dorpen vragen bijkomende veiligheidsmaatregelen om hen te beschermen tegen aanvallen van gewapende groeperingen zoals ADF. De rebellen van ADF zijn in oorsprong Oegandese moslims die zich in 1995 in het oosten van Congo vestigden. Sindsdien rekruteerde de groepering mensen van verschillende nationaliteiten en heeft ze zich vermengd met de lokale bevolking.

Vorig jaar startte het Congolese leger een militaire operatie tegen de groepering. De rebellen sloegen op de vlucht naar verschillende delen van het oosten van Congo. Verschillende gewapende groepen vechten daar om de controle van grondgebied dat rijk is aan waardevolle grondstoffen. Volgens de Verenigde Naties is ADF verantwoordelijk voor moordpartijen op meer dan 1.000 burgers in het oosten van Congo in de afgelopen 18 maanden. 

Meest gelezen