5 jaar geleden scoorde Josh Saunders met zijn gekke bekken: "Maar ik ben meer dan een mond!"

Het was een reeks van gezichtsuitdrukkingen die konden tellen, toen Josh Saunders in 2015 een uitzending van "Australia’s got talent" bijwoonde. De producers goten eind december zijn extatische blik vol verrassing en walging bij het zien van een van de acts in een promofilmpje voor het nieuwe, aankomende seizoen, een filmpje dat onmiddellijk viraal ging. De toen 21-jarige dansleraar uit Sunbury, in de Australische deelstaat Victoria, werd pardoes tot 'meme' gebombardeerd en werd het onderwerp van een massa grappige bewerkingen. Ook de jaren daarna bekeken mensen hem nog altijd als "dé mond", iets wat Saunders niet altijd kan waarderen. 

Het begon eind 2015 dus allemaal met dit promofilmpje van tv-zender Channel 9, dat de talentenshow uitzond:

Later zou blijken dat de reacties van Saunders te zien waren bij een act met een goochelaar die naalden in zijn mond stak. Het filmpje leidde ertoe dat Saunders vergeleken werd met onder meer Beaker uit de tv-poppenserie "The Muppets", met de sarcastische eend Howard the Duck uit de gelijknamige film uit 1986 of met de visachtige Magikarp uit de "Pokémon"-reeks. Ook volgden snel grappige bewerkingen op sociale media of werd zijn reactie gebruikt in diverse berichten op Twitter:

Josh Saunders: "Ik had helemaal geen idee dat ik gefilmd werd. Er zat een Heidi Klum aan de linkerkant van mij en een Brad Pitt aan de rechterkant, en dan hebben ze toch mij gekozen om de camera op te zetten. Het was dan ook voor 100 procent spontaniteit. Ik was daar omdat een paar leerlingen van mij deelnamen. Dat ze mij dus gekozen hebben om te filmen is dus louter toeval geweest." (Channel 9 Today, januari 2016)

"Mijn gelaatsuitdrukkingen zijn altijd al iets geweest waarop ik kon terugvallen. Mijn vrienden kijken daar al niet meer van op. Voor hen is dit feit oud nieuws. Zij reageren met: "Je zou hem eens ’s morgens moeten zien."" (Daily Mail Australia, december 2015)

Toch heb ik er ook wel zelf aan verdiend

"Ik weet wel dat ik ietwat theatraal ben en soms ‘over the top’ reageer. Dat is nu dus duidelijk geen verrassing meer. Dat ze dit dan uitzenden te midden van kerstliedjes in de kerstperiode. Ik denk dat sommigen zich wel in hun eten verslikt hebben toen ze mijn reactie zagen." (Channel 9 Today)

"Ik vind het ronduit flatterend dat ze mij uitgekozen hebben voor dit promotiefilmpje. Eigenlijk is het belachelijk. Ja, dat is het, belachelijk." (Daily Mail Australia)

"Natuurlijk heb ik me afgevraagd of iedereen op het internet mijn gezicht zomaar mocht gebruiken. Want het was toch mijn gezicht. Maar veel kon ik er niet tegen beginnen. Toch heb ik er ook wel zelf aan verdiend, door reclamesamenwerkingen met onder meer Google en eBay." (Pedestrian TV, oktober 2019)

"Mijn droom is altijd geweest om iets in de showbusiness te doen. Maar ik denk dat door die gezichtsuitdrukking mijn kansen daartoe danig geslonken zijn. "Josh is dé mond", is de eerste reactie en het is moeilijk om verder te kijken dan dat. Ik ben in een vakje geduwd waar het moeilijk is om uit te geraken. Maar ik ben meer dan een mond, ik ben veel andere dingen ook." (Pedestrian TV)

"Ik word nog altijd herkend, waar ik ook kom. Altijd weer van: "Oh no, you’re that guy!", en dan halen ze onmiddellijk hun gsm boven om een foto te nemen. Als ik dan het gezicht doe, zijn ze superblij. Ik heb er geen problemen mee: het doet me even voelen hoe het zou zijn als je echt bekend bent." (Pedestrian TV)

Saunders, die intussen naar Melbourne verhuisde, is nog altijd dansleraar en zelf een fanatiek danser. Hij is ook de drijvende kracht achter een plaatselijk musicaltheater, waarvoor hij dan weer zelf de kostuums ontwerpt. "Ach, al bij al heeft dat moment me mogelijkheden gegeven die ik vroeger niet had. Al blijf ik natuurlijk met beide voeten op de grond staan", besluit Saunders alvast. 

Meest gelezen