Een man houdt de vlag van Australië en van de Australische Aboriginals vast tijdens festiviteiten voor de Australische feestdag.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"Eén en vrij" in plaats van "jong en vrij": Australië past volkslied aan na kritiek

De Australiërs zingen voortaan dat ze "één en vrij" zijn, in plaats van "jong en vrij". Dat heeft de Australische premier Scott Morrison op oudejaarsavond aangekondigd in een opiniestuk in The Sydney Morning Herald. Met die verandering wil Morrison de rijke geschiedenis van de Australische First Nations eren. 

Australië heeft de eerste zin van zijn volkslied aangepast. "Australiërs, laten we allemaal blij zijn, want wij zijn jong en vrij", luidde die tot nu toe. Dat wordt nu: "Australiërs, laten we allemaal blij zijn, want wij zijn één en vrij."

Het woord "jong" kon al langer op kritiek rekenen. Velen vonden dat woord het bestaan van de oorspronkelijke bewoners van Australië, de zogenaamde First Nations of Aboriginals, ontkende. De First Nations leefden namelijk al eeuwen op het Australische continent, toen de eerste Britse vloot met voornamelijk veroordeelde criminelen er in 1788 arriveerde. Het Verenigd Koninkrijk gebruikte Australië in eerste instantie als bannelingsoord, later werd het een volwaardige Britse kolonie.  

"Het verhaal van ons land is oud"

De Australische premier heeft zich nu aangesloten bij die kritiek. In een opiniestuk in The Sydney Morning Herald schrijft hij: "Australië als moderne natie mag dan relatief jong zijn, maar het verhaal van ons land is oud, net als de verhalen van de vele First Nations volkeren, wiens beheer we terecht erkennen en respecteren."

Volgens Morrison doet de verdwijning "jong en vrij" geen afbreuk aan het volkslied, maar voegt "één en vrij" wel veel toe. De verandering van de tekst is vandaag ingegaan.

Beluister hier de oude versie van het Australische volkslied "Advance Australia Fair":

Meest gelezen