Videospeler inladen...

20-tal auto's en hoop stadsmeubilair in brand gestoken in Brussel, 3 lockdownfeestjes stilgelegd in Antwerpen

Op oudejaarsavond zijn in Brussel een 20-tal auto's in brand gestoken. Dat meldt de lokale politie Brussel Hoofdstad/Elsene, die de ordediensten tijdens de oudejaarsnacht coördineerde. De politiediensten moesten in totaal 528 keer tussenkomen. 209 mensen werden opgepakt. In Antwerpen werden lockdownfeesten stilgelegd met 36 en 25 aanwezigen. De politie kreeg er vooral oproepen over knalvuurwerk. Over het algemeen was het een behoorlijk rustige nacht, zo melden diverse politiezones.

Er waren in Brussel ook 55 oproepen voor brandend straatmeubilair en 10 brandweerinterventies, waarvan drie voor woningbranden. De ziekenwagens van de Brusselse brandweer moesten ook 75 keer uitrukken, terwijl de MIVB beschadigingen vaststelde aan 3 bussen, twee trams en twee tramhaltes. De politiediensten moesten in totaal 528 keer tussenkomen en voerden 184 administratieve en 25 gerechtelijke arrestaties uit (in totaal 209).

Eerder op de avond waren er in de gemeenten Anderlecht en Vorst al vier wagens in brand gestoken. In Anderlecht ging het om drie voertuigen, één in de Grondelstraat en twee aan de metrohalte Aumale. In Vorst ging dan weer in de buurt van het gemeentehuis een auto in de vlammen op. Op het Daillyplein in Schaarbeek had de politie ook al enkele jongeren betrapt die molotovcocktails bij zich hadden, en nog in Schaarbeek was ook een fietsenstalling in brand gestoken maar die brand was snel onder controle.

In totaal waren er rond middernacht 11 wagens in brand gestoken in de politiezone Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst), twee in de zone Brussel Noord (Evere/Schaarbeek/Sint-Joost-ten-Node), waar ook twee scooters aan het vuur ten prooi vielen, twee in de zone Brussel West (Jette/Ganshoren/Koekelberg/Sint-Jans-Molenbeek/Sint-Agatha-Berchem), en drie in de zone Marlow (Ukkel/Oudergem/Watermaal-Bosvoorde).

Vuurwerk was in het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest verboden, maar toch moest de politie Brussel Hoofdstad/Elsene 59 keer tussenkomen omdat er vuurwerk werd afgestoken. De agenten van Brussel West pakten daarvoor 9 personen op en namen 130 stukken vuurwerk in beslag, in Brussel Zuid waren er 20 interventies, in Marlow 10, in Montgomery 4 en in Brussel Noord werden 15 mensen betrapt.

84 mensen kregen een proces-verbaal omdat ze de avondklok niet respecteerden, 55 omdat ze het samenscholingsverbod met de voeten traden. Er werden ook 6 feestjes stilgelegd, de aanwezigen kregen een proces-verbaal.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal". De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

"Rustigere oudejaarsnacht dan andere jaren"

"Het was veel rustiger dan andere jaren", zegt Christophe Claessens, commissaris van de politiezone Brussel Zuid. "Over het algemeen is de avondklok goed gerespecteerd, waardoor we veel minder overlast hadden van de reguliere feestvierders. We hebben wel een aantal jongeren gehad die kat-en-muisspelletjes speelden met de politie. Eens die waren opgepakt, is alles vrij snel rustig geworden."

Naast interventies voor brandende auto's, waren er in de politiezone Brussel Zuid ook heel wat oproepen voor vuurwerk en bommetjes die werden afgestoken. "Maar veel minder dan andere jaren", benadrukt Claessens.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) was het welbeschouwd een rustige eindejaarsavond in het land, op een aantal incidenten in grote steden na. "In een aantal wijken in grote steden hebben we onrusten gezien en dat kan niet. In sommige wijken zijn auto’s vernield en in brand gestoken. Er is ook straatmeubilair in brand gestoken. Dat soort vernielingen moet heel streng veroordeeld worden. De politie en het parket zullen er alles aan doen om het op te volgen en te veroordelen", zegt Verlinden in "Het Journaal".

Bekijk het gesprek met Annelies Verlinden uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Een jaar geleden

Bij de vorige jaarwisseling werden eveneens zo'n 20 wagens in brand gestoken in Brussel. En ook toen werden ruim 200 mensen opgepakt. In Molenbeek kwam het tot zware rellen, met vernielingen en geweld tegen de politie.

Een ploeg van "Het Journaal" ging mee op pad met de Brusselse politie gisteravond. Bekijk hieronder het verslag (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

3 lockdownfeesten in Antwerpen

In Antwerpen zijn drie grotere feestjes stilgelegd door de politie. In Antwerpen-Noord werd gisteravond al een familiefeest met 25 aanwezigen vastgesteld. In de vroege ochtend werden ook feesten ontdekt met 15 en 36 aanwezigen. In dat laatste geval bleek de groep verschillende kamers in hetzelfde gebouw gehuurd te hebben via Airbnb. Er werd ook lachgas aangetroffen. De aanwezigen zullen gedagvaard worden voor de rechtbank.

14 mensen werden op heterdaad betrapt met vuurwerk. Bij twee auto's werd een raam ingeslagen en vuurwerk binnengegooid, met schade tot gevolg. 

In Zandhoven, in de provincie Antwerpen, was er een dodelijk ongeval door vuurwerk. Een 28-jarige man kwam daarbij om het leven. 

De lokale politie van de zone Mechelen-Willebroek heeft tijdens oudejaarsnacht in totaal 35 inbreuken op de coronaregels vastgesteld. Er was onder meer sprake van een lockdownfeestje met zeker zes aanwezigen en verschillende personen die op straat werden aangetroffen met vuurwerk in hun bezit.

In Beerse, Turnhout en Oud-Turnhout werden lockdownfeestjes stilgelegd.  Daarvoor werden alles samen zo'n 30 processen-verbaal opgesteld.  De meerderjarige feestvierders riskeren een boete van 750 euro. Voor de organisator van zo'n lockdownfeestje kan die boete oplopen tot 4.000 euro.

Rustig in Gent

De Gentse politie spreekt over een rustige oudejaarsnacht. Er werden 42 overtredingen vastgesteld op de avondklok en 44 op het samenscholingsverbod. Dat laatste gaat dan over een aantal kleinere feesten met minder dan 10 personen.

Ook in Oostende waren er geen grote incidenten, al werd in de loop van de avond wel een feestje met zes volwassenen stilgelegd. In totaal stelde de politie 17 corona-inbreuken vast. De politiepatrouilles in Brugge hadden het vrij druk, maar de meeste inbreuken waren in familiale kring. "Er was slechts in één geval sprake van een lockdownfeest in een hotel in het centrum. Daarbij zijn lachgas en drugs aangetroffen", luidt het.

In Kortrijk werden na middernacht een aantal personen beboet omdat ze het samenscholingsverbod hadden overtreden. In de ruime regio rond Roeselare werden elf overtredingen op de avondklok vastgesteld.

Tijdens de oudejaarsavond in Luik heeft de politie 26 pv's opgesteld voor inbreuken tegen de avondklok en het niet-naleven van het samenscholingsverbod. Er werden ook meerdere branden vastgesteld, zonder gewonden.

Meest gelezen