Deadline voor keuring van zonnepanelen gemist? Geen terugdraaiende teller meer

Verscheidene gezinnen die in de laatste weken van 2020 nog zonnepanelen plaatsten, kunnen geen aanspraak meer maken op de terugdraaiende teller. Dat komt omdat hun installatie niet meer gekeurd raakte. ODE, het kenniscentrum voor zonne-energie, schat dat het om enkele honderden gezinnen gaat.

Wie voor Nieuwjaar nog nieuwe zonnepanelen liet installeren, kon voor het systeem van de terugdraaiende teller kiezen. Voorwaarde was wel dat de installatie ook voor Nieuwjaar gekeurd moest worden.  

Wie in de laatste weken van 2020 nog snel zonnepanelen liet plaatsen, maar ze niet meer gekeurd kreeg, kan dus niet meer rekenen op het principe van de terugdraaiende teller.

Streep door de rekening

Zo zijn er blijkbaar heel wat gezinnen. ODE schat hun aantal op enkele honderden. Hun installaties raakten niet meer gekeurd, onder meer wegens de grote drukte bij de keuringsinstanties en wegens coronaperikelen. 

Vanuit de sector kwam er nog een vraag aan Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) om een uitzondering toe te staan, maar dat werd geweigerd. Voor de gezinnen die ze niet meer gekeurd kregen, betekent dit een streep door de rekening. 

Hoe werkt het?

Eigenaars van zonnepanelen kunnen elektriciteit die ze niet direct verbruiken weer in het stroomnet injecteren. Doordat de elektriciteitsteller terugdraait, kunnen die overschotten opgesoupeerd worden op momenten dat de zon niet schijnt. Ze worden dus niet meegerekend in de factuur.

Zonder de terugdraaiende teller verdwijnt dat voordeel. Niet verbruikte stroom kan dus niet meer opgespaard worden voor wanneer de zon niet schijnt. 

Reactie

In een reactie zegt minister Demir dat de datum van 2021 ruim op voorhand is gecommuniceerd. Als installateurs hun contracten niet nakomen, dan bepaalt de contractuele relatie tussen klant en installateur wie hiervoor verantwoordelijk is, aldus de minister.

Wie vanaf vandaag nieuwe zonnepanelen in gebruik neemt, komt wel nog in aanmerking voor een eenmalige premie van netbeheerder Fluvius. De premie bedraagt 300 euro per kilowattpiek voor de eerste 4 kWp, voor het bijkomend vermogen tussen 4kWp en 6kWp bedraagt de premie 150 euro per kWp. De premie geldt voor installaties tot 10 kVA omvormervermogen, maar wordt afgetopt op 6 kW.

Meest gelezen