Jasper Jacobs

Liveblog - Luchthaven Zaventem werkt volop aan extra testcapaciteit, coronacijfers gaan goede kant op 

Ook op de eerste dag van het nieuwe jaar evolueren de coronacijfers in ons land positief. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens die gezondheidsinstituut Sciensano vanochtend heeft gepubliceerd. Tussen 22 en 28 december werden elke dag gemiddeld 1.701 nieuwe besmettingen geregistreerd, een daling met 31 procent ten opzichte van week voordien. Ook de ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens blijven zakken. Welkom in onze coronablog met het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Luchthaven van Zaventem rolt testcentrum uit voor 15.000 mensen die terugkeren uit vakantie

Op de luchthaven van Zaventem en in het Zuidstation van Brussel wordt volop gewerkt aan extra testcapaciteit voor corona. In Zaventem zullen er dit weekend 15.000 mensen die terugkeren uit vakantie kunnen worden getest. In het Zuidstation zullen vanaf zaterdag 750 passagiers per dag een test kunnen ondergaan.

De reizigers die terugkeren uit vakantie zijn niet verplicht om zich te laten testen op de luchthaven of in het station. Ze kunnen dat ook doen in een testcentrum in hun buurt.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) meldt in "Het Journaal" dat het respecteren van de quarantaineregels voor terugkeerders gecontroleerd zal worden.

"De lokale besturen zullen inzetten om mensen te bellen. Ook de contact- en tracingcenters zullen ingeschakeld worden om mensen op te bellen om te controleren of ze zich aan de quarantaine houden. De deelstaatregeringen werken aan een systeem om de opvolging van de quarantaine te controleren. Het is zeker niet zo dat er geen enkele opvolging van zal gebeuren", aldus Verlinden.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" en het gesprek met minister Verlinden hier:

Videospeler inladen...

De nieuwe coronacijfers: aantal besmettingen daalt met 31%, aantal testen met 25%

  • Tussen 22 en 28 december werden per dag gemiddeld 1.701 nieuwe besmettingen bevestigd*. Dat is 31  procent minder dan de week ervoor. We blijven daarmee voor de vierde dag op rij onder de 2.000 besmettingen en dat is geleden van eind september. Met die nuance dat er tijdens de kerstdagen ook duidelijk minder testen zijn afgenomen.
  • Tussen 22 en 28 december werden dagelijks gemiddeld 29.000 tests afgenomen. Dat is 25 procent minder dan de week ervoor. 
  • Van 25 tot 31 december werden elke dag gemiddeld 145 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een daling met 20 procent op weekbasis. 
  • In totaal liggen er nu 2.191 coronapatiënten in het ziekenhuis (dat zijn er 147 minder dan gisteren). 494 (-2) onder hen liggen op intensieve zorg, en 257 patiënten liggen aan een beademingstoestel.
  • Het gemiddelde aantal overlijdens blijft dalen. In de week van 22 tot en met 28 december overleden elke dag gemiddeld 74 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 16 procent minder dan de week ervoor. In ons land vielen al 19.528 doden te betreuren door COVID-19.
  • De positiviteitsratio* (het aantal positieve testen op het aantal totale testen) daalt lichtjes, van 7,1 naar 7. Dat betekent dat 7 op de 100 afgenomen testen positief waren.

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Frankrijk begint nieuwe jaar met vrees voor een nieuwe coronagolf

Het jaar 2021 begon in Frankrijk met een déjà-vu van hoe 2020 eindigde, namelijk met de dreiging van een nieuwe uitbraak van de COVID-19-epidemie die de autoriteiten deze week proberen te voorkomen met een versterkte avondklok in 15 departementen.

President Emmanuel Macron wilde geruststellend zijn in zijn nieuwjaarstoespraak door zijn "hoop" voor 2021 uit te spreken in het vaccin, maar hij waarschuwde dat "de eerste maanden van het jaar moeilijk zullen zijn", met een epidemie die zal wegen op iedereen, "in ieder geval tot de lente".

De president beloofde dat hij geen "ongerechtvaardigde traagheid" zou laten ontstaan, in een tijd waarin de regering een compromis zoekt tussen zij die zich verzetten tegen een te snelle vaccinatie en zij die Frankrijk ervan beschuldigen te langzaam te gaan in vergelijking met zijn buren.

Verlenging van de krokusvakantie ligt op tafel bij onderwijsoverleg

Morgen is er overleg gepland tussen minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de verschillende onderwijspartners om de situatie in de scholen te evalueren. Daarop zal ook een verlenging van de krokusvakantie ter sprake komen.

Het overleg van zaterdagmiddag gaat niet over de opening van de scholen op 4 januari. Die gaan, zoals eerder aangekondigd, hoe dan ook open.

Wat ongetwijfeld wel aan bod komt is de krokusvakantie. Volgens de krant De Morgen is de kans reëel dat de scholen ook in februari twee weken dicht zullen blijven. Mogelijk zal de vakantie al op 8 februari starten in plaats van op de 15de, in een poging het virus de baas te blijven.

Turkije laat geen reizigers uit het Verenigd Koninkrijk meer toe wegens gemuteerd virus

Omwille van de gevallen van de coronavirusmutatie gesignaleerd in het Verenigd Koninkrijk, heeft Turkije een tijdelijke inreisstop aangekondigd voor reizigers uit dat land.

De Turkse minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca schreef vrijdag op Twitter dat er 15 mensen die uit het VK kwamen positief waren getest op de variant. Zij en hun contacten zijn in quarantaine gezet. De situatie is "onder controle", aldus Koca.

In het land met ongeveer 83 miljoen inwoners zijn tot nu toe 2,22 miljoen coronabesmettingen en 21.093 doden geregistreerd. De nieuwe variant van het coronavirus is besmettelijker dan de eerder bekende vorm.

Een nieuwjaarsbrief coronaproof voorlezen, dat ging vandaag zo

Er zijn zoveel dingen die we sinds corona anders doen. En dat geldt ook bij de start van het nieuwe jaar voor de jaarlijkse traditie van de nieuwjaarsbrieven. Brieven voorlezen bij de grootouders en meters en peters kan niet zomaar. Maar er zijn oplossingen.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Ierland wil reizen vanuit VK weer toestaan

Ierland gaat reizen vanuit het Verenigd Koninkrijk weer mogelijk maken, maar wil reizigers die het land binnenkomen strikter gaan testen. Dat zei de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney vrijdag.

Ierland legde vliegverkeer en veerdiensten vanuit het Verenigd Koninkrijk stil, nadat daar een besmettelijker variant van het coronavirus was opgedoken, maar wil daar nu weer vanaf. Mensen die vanaf woensdag Ierland binnen komen vanuit het Verenigd Koninkrijk, moeten een negatieve test laten zien die hoogstens drie dagen oud is. Tot minstens vijf dagen na aankomst zullen ze hun bewegingen moeten beperken.

Ook Ierland kampt met een snelle verspreiding van het virus. Er zijn zeven gevallen van de besmettelijke variant gevonden.

Meer dan 20 miljoen coronabesmettingen in de VS

De Verenigde Staten zijn vrijdag de grens van 20 miljoen besmettingen met het coronavirus gepasseerd. Er zijn nu 20.007.149 gevallen vastgesteld, meldt de Johns Hopkins University vrijdag.

Volgens de overzichten die de universiteit bijhoudt zijn er nu 346.408 mensen in de VS aan de ziekte overleden. De VS zijn in absolute cijfers koploper met het aantal besmettingen en doden. Het land blijft India, waar 10,3 miljoen coronabesmettingen zijn vastgesteld, ver voor.

Donderdag boekten de VS nog een ander record, met meer dan 3.900 coronadoden in een etmaal.

Minister Annelies Verlinden: "Allicht nog geen versoepelingen na volgende Overlegcomité"

De coronacijfers evolueren positief, maar de daling is nog lang niet sterk genoeg om aan minder dan 800 besmettingen en 50 overlijdens per dag te komen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden is het te vroeg om versoepelingen van de maatregelen toe te staan.

"We gaan de cijfers evalueren. Het gaat de goede richting uit, maar allicht zullen we nog even voorzichtig moeten zijn om te bekijken wat de vakantie en de eindejaarsfeesten met de cijfers zullen doen. Ook de terugkeerders uit vakantie kunnen een invloed hebben op de cijfers. Ik durf nu nog niet zeggen dat er versoepelingen komen. We moeten voorzichtig zijn, omdat we niet terecht willen komen in een derde golf", zegt Verlinden in "Het Journaal".

Bekijk het gesprek met Annelies Verlinden hier:

Videospeler inladen...

Britse variant van coronavirus duikt nu ook op in Friesland

In de Nederlandse provincie Friesland is voor het eerst de 'Britse variant' van het coronavirus geconstateerd. De besmetting kwam aan het licht via een steekproef, meldt de GGD Fryslân vrijdag.

De "Britse variant", zo genoemd omdat de mutatie voor het eerst in het Vernigd Koninkrijk is vastgesteld, is besmettelijker dan andere versies van het coronavirus, maar lijkt niet ziekmakender.

De GGD doet bron- en contactonderzoek bij de persoon om te achterhalen of er een mogelijke link is met de andere besmettingen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Donderdag meldde de Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer dat bij vijftien mensen in Nederland de Britse coronavirusvariant is aangetroffen.

Hoge Venen afgesloten voor verkeer na grote drukte

Sinds het begin van de wintervakantie worden de Hoge Venen bestormd door veel toeristen die komen genieten van de sneeuw en de landschappen. Vandaag en dit weekend zijn daarom alle autowegen naar de Hoge Venen en de parkings er gesloten.

Videospeler inladen...

Aantal nieuwe coronabesmettingen daalt in Nederland

Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland is in het afgelopen etmaal gedaald met 1.490. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend kwamen er 8.215 meldingen van positieve tests binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)in het Nederlandse Bilthoven, tegen bijna 9.705 (gecorrigeerd) de dag ervoor.

Het aantal sterfgevallen is toegenomen met 98. Dat waren er donderdag 109.

Deense koningin Margrethe gevaccineerd tegen corona

Koningin Margrethe van Denemarken heeft op de eerste dag van het nieuwe jaar een coronavaccinatie gekregen. Het Deense hof maakte vrijdag bekend dat de 80-jarige vorstin vrijdag de eerste inenting kreeg. Over drie weken krijgt ze de tweede prik.

Margrethe is het eerste lid van een koninklijke familie dat naar buiten brengt dat de vaccinatie is ontvangen. Denemarken is, net als alle andere Europese landen met uitzondering van Nederland, eind december begonnen met het vaccineren. De eerste prik werd in Denemarken op 27 december gezet. Het land geeft voorrang aan ouderen en zorgmedewerkers.

Margrethe, voor wie het nieuwe jaar doorgaans begint met een reeks ontvangsten en een galadiner, heeft grootse plannen voor 2021. In haar nieuwjaarstoespraak maakte ze bekend dit jaar veel te willen reizen, onder meer naar Groenland en de Faeröer-eilanden.

Al een miljoen Britten gevaccineerd tegen corona

In het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels een miljoen mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock heeft dat bekendgemaakt. Hij zegt dat "betere tijden" in het verschiet liggen.

Hancock wijst er ook op dat vanaf maandag het tempo van de vaccinatiecampagne wordt opgeschroefd, omdat dan wordt begonnen met de inenting met het vaccin van de universiteit van Oxford en de farmareus AstraZeneca. Dat middel is goedkoper en gemakkelijker te gebruiken dan het middel van Pfizer, het enige dat tot nog toe gebruikt wordt. Het Verenigd Koninkrijk is op dinsdag 8 december begonnen met vaccineren. 

Een verslag vanop de spoeddienst op oudejaarsnacht: "Onze wens? Een jaar zonder coronagolven"

Omdat er in kleine kring gevierd is, geen vuurwerk toegestaan was, en we niet op straat mochten na 12 uur, was er voor een keer minder werk voor de spoeddiensten in de ziekenhuizen. Wij zochten de nachtploeg op van het AZ Rivierenland in Bornem.

Videospeler inladen...

Meest gelezen