Videospeler inladen...

Vijfde dodelijke slachtoffer gevonden na zware aardverschuiving in Noors dorp, nog vijf mensen vermist 

In Noorwegen wordt nog altijd voort gezocht naar overlevenden van de aardverschuiving woensdag in een dorpje dicht bij Oslo. Er zijn intussen al vijf dodelijke slachtoffers gevonden, nog vijf mensen zijn vermist. Vandaag zal koning Harald, samen met zijn vrouw Sonja en zoon Haakon, een bezoek brengen aan de plaats van de ramp.

Noorse reddingswerkers zijn al vijf dagen op zoek naar overlevenden van een aardverschuiving in het dorp Ask, in de gemeente Gjerdrum, zo'n 30 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Oslo. Een deel van het dorp werd woensdag weggevaagd, verschillende huizen werden in een krater meegesleurd.

Sindsdien werden tien mensen vermist, onder wie 2 kinderen van respectievelijk 2 en 13 jaar. De andere vermisten zijn volwassenen. Eergisteren werd een eerste slachtoffer, een man geborgen. Intussen werd zijn identiteit bevestigd. Het gaat om een 31-jarige IT'er.

Gisteren zijn nog eens drie lichamen gevonden, van hen zijn nog geen gegevens bekendgemaakt. En ook vanmorgen hebben de reddingswerkers een lichaam van onder het puin gehaald. Een tiental anderen raakten gewond. Bijna 1.000 mensen werden uit het rampgebied geëvacueerd.

Bekijk het verslag in "Het Journaal" (3 januari) hieronder en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Vandaag zullen koning Harald, zijn vrouw Sonja en kroonprins Haakon een bezoek brengen aan de plaats van de ramp.

De hulpdiensten hopen nog altijd overlevenden onder het puin van de huizen te vinden. Mogelijk hebben mensen de ramp overleefd dankzij luchtbellen, menen ze. "We willen hoop hebben, maar we zien ook hoe het gebied eruitziet", reageerde de burgemeester Anders Ostensen hoopvol, maar tegelijk realistisch.

We willen hoop hebben, maar we zien ook hoe het gebied eruitziet

Burgemeester

Het zoekgebied wordt ook uitgebreid. Aanvankelijk kon maar op een beperkte oppervlakte gezocht worden, omdat de plaats van de aardverschuiving naar verluidt nog te onstabiel was. Toch wordt vooral vanuit de lucht verder gezocht met helikopters. Boven het gebied geldt een vliegverbod tot maandag 15 uur.

De aardverschuiving in Gjerdrum is een van de grootste tot nog toe in Noorwegen, aldus de Noorse premier Erna Solberg, die ter plaatse kwam. Volgens het Noorse agentschap voor Water en Energie NVE gaat het om een aardverschuiving van ongeveer 350 meter op 800 meter.

De grond in het gebied bestaat uit zogenoemde snelle klei. In Noorwegen gelden speciale voorwaarden om op zulke grond te mogen bouwen. Volgens het Noorse Geotechnisch Instituut, dat meehielp bij de planning van de woonwijk die nu is ingestort, zouden alle beveiligingsmaatregelen zijn opgevolgd. Maar in de Noorse pers en op sociale media bestaat daar veel ongeloof over. De aardverschuiving van woensdag is in elk geval niet de eerste op snelle klei in Noorwegen.

"Mijn auto rolde op zijn dak en ik vroeg me af wat er gebeurd was"

Jan-Tore Bariås, een inwoner van Ask, maakte het allemaal van heel nabij mee. Hij reed met zijn auto in de krater. In het filmpje hieronder doet hij zijn verhaal.

Videospeler inladen...

Meest gelezen