Carlos do Carmo op het Eurovisie Songfestival in Den Haag in 1976.
Nationaal Archief (Nl)/Public domain

Portugese zanger Carlos do Carmo, de 'Sinatra van de fado', is overleden

In Lissabon is de Portugese fado-zanger Carlos do Carmo overleden op 81-jarige leeftijd. Hij was een van de meest geliefde artiesten in Portugal en stond bekend als de 'Sinatra van de fado', de melancholische Portugese muziek. In het buitenland was hij mogelijk vooral bekend door zijn deelname in 1976 aan het Eurovisie Songfestival in Den Haag. 

Do Carmo stierf 's morgens op Nieuwjaarsdag in het Santa Maria ziekenhuis in Lissabon waar hij heen was gebracht nadat hij een aneurysma in de slagader - een slagaderbreuk - had gekregen.

Hij werd in 1939 in Lissabon geboren en hij nam vorig jaar afscheid van het podium na een lange carrière waarin hij de fado in zowat heel de wereld gezongen had. Hij werd de eerste Portugese artiest die een Latin Grammy Lifetime Achievement Award kreeg, in 2014.

"Carlos do Carmo was niet alleen een eminente fado-zanger... een van zijn grootste bijdragen aan de Portugese cultuur was de manier waarop hij de fado vernieuwd heeft en klaargestoomd heeft voor de toekomst", schreef de Portugese premier Antonio Costa op Twitter.

"Hij was de stem van Portugal", zei president Marcelo Rebelo de Sousa op de commerciële zender Televisão Independente.

Bekijk hier Carlos do Carmo op het Eurovisie Songfestival in 1976 (lees voort onder de video):

Op sociale media stroomden de eerbetuigingen toe nadat het nieuws van zijn dood bekend was geworden. De Portugese zeemacht schreef op Twitter dat "Lissabon, meisje en vrouw - de titel van een van de meest iconische liedjes van do Carmo - vandaag veel droeviger wakker was geworden". 

Werelderfgoed

De fado, die ontstaan is in de straten en kroegen van Lissabon in de 19e eeuw, weerspiegelt de Portugese neiging naar 'saudade', een moeilijk te vertalen woord dat een bitterzoet gevoel van verlangen uitdrukt. 

Hoewel de traditionele fado-liederen de basis vormden van do Carmo's carrière, bracht hij ook invloeden in het genre van de muziek van artiesten die gingen van Braziliaanse boss nova-muzikanten tot Frank Sinatra. Op die manier gaf hij een eigen stijl aan de muziek, en soms trad hij op met een orkest in plaats van zich te houden aan het traditionele ensemble van enkel een zanger en twee gitaristen. 

Do Carmo bracht de fado naar de grootste podia ter wereld, van de Royal Albert Hall in Londen tot Town Hall in New York. 

In 2009 werd hij door de toenmalige burgemeester van Lissabon uitgekozen om samen met de beroemde fado-zangeres Mariza de ambassadeur te zijn van de kandidatuur van het muziekgenre om Werelderfgoed te worden. Twee jaar later kende de UNESCO die status ook toe aan de fado. 

Carlos do Carmo en Mariza na hun uitverkiezing tot ambassadeur voor de kandidatuur van de fado-muziek om als Werelderfgoed erkend te worden door de UNESCO.
AP2007
Do Carmo houdt in 2014 een toespraak nadat hij de Latin Grammy Lifetime Achievement Award heeft ontvangen.

Meest gelezen