Grote illegale raveparty in Frankrijk nog altijd aan de gang, naar schatting 2.500 feestvierders aanwezig

In Bretagne in Frankrijk is sinds oudejaarsnacht een raveparty aan de gang, met 2.500 aanwezigen. Een politiewagen werd in brand gestoken en drie agenten raakten lichtgewond. De politie krijgt de feestvierders niet op een veilige manier uit elkaar. Iedereen die de feestzone verlaat, krijgt een boete en de wegen naar de locatie zijn geblokkeerd. Ook in Marseille vond een lockdownfeest plaats.

In de Franse gemeente Lieuron (Ille-et-Vilaine) in de regio Bretagne is sinds afgelopen nacht een techno raveparty aan de gang. Lokale autoriteiten spreken van 2.500 feestvierders. Een helikopter zou volgens verschillende Franse media opgestegen zijn om het exacte aantal aanwezigen te schatten.

Het feest gaat mogelijk nog het hele weekend duren, want de politie krijgt de feestvierders niet op een veilige manier uit elkaar. Iedereen die de feestzone verlaat, krijgt een boete. Er zijn al 200 pv's opgesteld.

Op sociale media, en dan vooral op Snapchat, circuleren beelden van  het gebeuren: een massa mensen viert oudejaarsnacht zonder de coronamaatregelen te respecteren. Het feest vindt plaats in een lege hangar van een transportbedrijf.

Bekijk hieronder enkele van de beelden die circuleren via Snapchat en lees daarna verder.

Videospeler inladen...

Op straat was de onrust in Lieuron vannacht groot. De politie kwam ter plaatse, maar bleek niet opgewassen tegen de massa. "De krachtsverhoudingen kloppen niet, het is onmogelijk om tot arrestaties over te gaan", aldus de burgemeester.

Drie agenten raakten lichtgewond toen aanwezigen hen bekogelden met stenen. Eén politiewagen werd in brand gestoken. Benjamin Fontaine, een journalist van de lokale Bretonse radiozender France Bleu Armorique, deelt via Twitter beelden van het brandende voertuig en de joelende mensen op straat.

De aanwezigen zijn afkomstig uit heel Frankrijk, maar ook uit het buitenland. In de buurt van het feest zouden volgens verschillende bronnen auto's met nummerplaten uit heel Frankrijk geparkeerd staan.

De beelden in de onderstaande tweet tonen de aanwezige menigte vanochtend, technomuziek weerklinkt nog steeds op de achtergrond:

De aanwezigen riskeren een boete voor het overtreden van de coronamaatregelen, maar dat lijkt velen van hen niet tegen te houden. De feestvierders zouden nog het hele weekend willen doorgaan met de rave. "Het is allemaal heel goed georganiseerd, er zijn zelfs eetstandjes", klinkt het bij een van de aanwezigen. 

Het Franse parket heeft een onderzoek geopend naar de illegale samenkomst. 

300 aanwezigen op feest in Marseille

Ook op andere plaatsen in Frankrijk vonden illegale feestjes plaats. In Marseille, in het zuiden van Frankrijk, legde de politie een feest met ongeveer 300 aanwezigen stil. Meer dan 150 mensen kregen een boete van 135 euro voor het schenden van de avondklok.

De drie organisatoren van het feest zijn gearresteerd omdat ze het leven van anderen in gevaar brachten en voor clandestiene arbeid. Nog twee andere aanwezigen werden ook gearresteerd. Half december vond ook al een illegaal feest plaats in Marseille, toen met meer dan 500 aanwezigen.

Meest gelezen