AFP or licensors

Bitcoin klimt voor het eerst (ver) boven de 30.000 dollar

De bitcoin, ‘s werelds grootste digitale munt, is vandaag voor het eerst meer dan 30.000 dollar waard geworden. Aan de sterke opmars van de cryptomunt lijkt voorlopig nog geen einde te komen. Na het behalen van de mijlpaal is de waarde van de munt verder doorgestegen, tot 32.000 dollar rond 17 uur Belgische tijd.

Amper 17 dagen geleden schreven we hier nog dat de bitcoin voor het eerst meer dan 20.000 dollar waard was. Vandaag is de belangrijkste gedecentraliseerde cryptomunt ruim de helft meer waard geworden. 

Waarschijnlijk speelt mee dat steeds meer vermogensbeheerders brood beginnen te zien in dergelijke munten die werken zonder een centrale bank, maar worden gemunt op computers, verspreid over de hele wereld.

Vanwaar die populariteit?

Dat klanten van betalingsdienstverlener PayPal - ooit opgericht door Tesla-topman Elon Musk - met bitcoins kunnen betalen, voedt de hoop dat de cryptovaluta voor het grote publiek interessanter worden.

Daarnaast is er door steunmaatregelen vanuit overheden en centrale banken zoveel geld voorhanden, dat er ook steeds meer geld in risicovollere investeringen wordt gestoken. 

Ten slotte is er een groep speculanten die verwacht dat bitcoins, net als goud, een goede investering zijn omdat die niet vatbaar zijn voor zaken als inflatie.

Pieken en dalen

De huidige opmars zette vorig jaar in. De digitale valuta is toen ruwweg verviervoudigd in waarde, zo komt naar voren uit gegevens van Coinmarketcap dat verschillende beurzen in de gaten houdt waarop de cryptomunt wordt verhandeld.

Het was wel een jaar van pieken en dalen. Onder druk van de eerste coronagolf kelderde de koers van de bitcoin aanvankelijk tot onder de 5.000 dollar. Daarna steeg de prijs. Vooral vanaf de herfst ging het hard. Sinds medio oktober is de waarde meer dan verdubbeld.

Cryptobubbel

De bitcoin werd begin 2009 gelanceerd en was toen slechts een paar cent waard. Eind 2017 bereikte de munt al eens een piek van bijna 20.000 dollar. 

Maar toen spatte de cryptobubbel hard uiteen en verloren de munten snel aan waarde. Eind 2018 was de bitcoin nog zo'n 4.000 dollar waard. (Lees verder onder de grafiek.)

Cryptomunten hadden jarenlang een bedenkelijk imago. Omdat ze anonieme betalingen mogelijk maken, zijn ze een geliefd instrument voor witwasacties door criminelen.

De beurswaakhond FSMA, Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, waarschuwt voor het gebruik en bezit van digitale munten, zoals de bitcoin. De handel in virtuele munten is namelijk onderhevig aan sterke wisselkoersschommelingen, wat kan leiden tot zware financiële verliezen.

Daarnaast bestaat er ook geen wetgeving over virtueel geld, waardoor er geen controle is op de transacties. De digitale platformen waarop digitale munten worden verhandeld, en digitale portefeuilles kunnen ook worden gehackt of over de kop gaan, waardoor de bezitter al zijn geld kwijtraakt. 

Meest gelezen