Jongeren ouder dan 12 worden nu al wel getest, maar bij kinderen jonger dan 12 gebeurt dat een pak minder.
Jonas Roosens

Wat met de scholen na kerstvakantie? Microbioloog Herman Goossens: "We moeten kinderen jonger dan 12 véél vaker testen"

Kinderen moeten meer getest worden op corona, daar pleit microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen) voor in Gazet van Antwerpen. Hij doet dat aan de vooravond van de start van het tweede trimester, want na het weekend gaan de scholen weer open na twee weken kerstvakantie. "De testcapaciteit is er, en puur qua symptomen zie je geen verschil tussen een coronabesmetting of een andere virale infectie bij een kind."

Volgens Goossens is het cruciaal om de scholen open te houden, maar dat betekent volgens hem dus ook dat kinderen vaker getest moeten worden op corona. "We moeten dat aantal besmettingen goed opvolgen. Tot nu toe is er nog geen indicatie dat de Britse virusvariant in grote getale bij ons aanwezig is, maar je kan ook niet uitsluiten dat die variant van het virus hier toch  al circuleert. Als je ziet dat de besmettingen in Engeland verschuiven naar jongere leeftijdscategorieën, dan maakt me dat bezorgd. Want het kan héél snel gaan."

Of kinderen nu al dan niet de motor achter de besmettingen zijn: dat laat Goossens in het midden. "Er is nog altijd discussie over hun rol bij de verspreiding van het virus. Die is nog altijd heel beperkt volgens mij, maar misschien vergis ik me daarin. Maar als blijkt dat kinderen toch een belangrijke rol spelen in de verspreiding van het coronavirus: dan is dat zo, maar dan moeten we kinderen goed testen en opvolgen. Want het is hoe dan ook heel belangrijk dat kinderen naar school kunnen blijven gaan", aldus Goossens.

Men wacht nu te lang om kinderen te testen, ook als ze symptomen hebben.

Volgens Goossens wordt er momenteel te lang gewacht om kinderen te testen. "Het is geweten dat kleine kinderen vaak verkouden zijn. En die symptomen en klachten bij hen zijn op zich hetzelfde als bij een besmetting met het coronavirus. Dus laat kinderen ook zeker testen als ze nog maar lichte symptomen hebben. We hebben er de testcapaciteit voor, we zijn hierop voorzien en we kunnen dit aan. Want we moeten weten in welke mate het virus aanwezig is in onze samenleving. Ook mensen met minimale klachten - zowel volwassenen als kinderen - laten zich maar beter testen."

Volgens Goossens zouden in een ideaal scenario best alle kinderen getest worden. "Maar zeker de kinderen tussen 6 en 12 jaar. Die groep kan je zeer makkelijk testen, met een keelwisser. We hebben er de capaciteit voor."

Wat na de heropening van de scholen maandag?

Minister van Onderwijs Ben Weyts zit vanmiddag samen met de verschillende onderwijspartners, om te bekijken welke extra coronamaatregelen er nodig zijn bij de doorstart van het schooljaar na het weekend. Dan zit de kerstvakantie erop en start het tweede trimester. Ook een proefproject met sneltesten zou op termijn iets kunnen betekenen voor scholen, zegt Goossens. 

"Afhankelijk van de resultaten uiteraard, maar ik ben verheugd over het proefproject en benieuwd naar de resultaten. De sneltesten zijn op zich eenvoudig, dus misschien dat het systeem breder uitgerold kan worden."

Ook het voorstel van de socialistische vakbond, om kinderen van het vijfde en zesde leerjaar mondmaskers te laten dragen op school, wijst Goossens niet af. "Als dit helpt om de scholen open te houden - en dat is heel belangrijk, zowel voor de ouders en de economie als voor onze kinderen en hun welzijn - dan moeten we dat invoeren." 

Beluister hier het integrale gesprek met Herman Goossens in "De ochtend":

Meest gelezen