Israël klopt andere landen in snelheid: nu al miljoen mensen of 12 procent van bevolking gevaccineerd tegen corona

In totaal hebben al een miljoen inwoners in Israël een eerste dosis van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech gekregen. Per dag worden er 150.000 spuitjes gezet, daarmee is Israël het land met de hoogste vaccinatiegraad ter wereld. 

Israël lijkt de andere landen te verslaan inzake de snelheid van vaccinaties tegen het coronavirus. Het land heeft grote reserves van vaccins van het Amerikaanse farmaconcern Pfizer en het Duitse BioNTech aangelegd. 

Op 19 december is dat vaccin goedgekeurd en zijn de eerste vaccinaties begonnen. Mensen van boven de 60, kwetsbare personen en het medisch en zorgpersoneel krijgen de voorrang. Die mensen worden eenvoudig gecontacteerd omdat iedereen in Israël verplicht geregistreerd staat bij een medische zorgverstrekker. 

Enkele dagen geleden legde onze correspondente in Israël, Ankie Rechess, al uit hoe Israël zijn vaccinatiecampagne organiseert. Herbeluister dat gesprek hieronder: 

De vaccinatie is nu echt op kruissnelheid gekomen en er worden nu 150.000 vaccins per dag toegediend. Let wel: het gaat wel om de eerste vaccinaties; voor een totale bescherming is ook een tweede inspuiting later nodig. 

Israël krijgt internationaal wel kritiek omdat het ook de Joodse kolonisten die in Palestijns gebied wonen, zal vaccineren. Dat zijn officieel ook Israëlische staatsburgers. Dat geldt echter niet voor de 2,5 miljoen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. De Palestijnse overheid zit krap bij kas en hoopt op steun van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Israël leidt de race naar vaccinatie

In totaal zijn in Israël nu al een miljoen mensen minstens een keer gevaccineerd. Dat is 12 procent van de totale bevolking. Het land wil duidelijk korte metten maken met de ellende van de corona-epidemie en de bijhorende lockdowns en economische schade. Israël zit nu voor de derde keer in een lockdown en opnieuw in een regeringscrisis, maar die laatste lijkt de vaccinatie niet in de weg te staan. Israël wil ten laatste eind februari de epidemie achter de rug hebben. 

De cijfers van Israël overtreffen alle andere landen. Sinds de goedkeuring van de eerste vaccins door de Europese Unie eind december zijn in Frankrijk nu enkele honderden mensen gevaccineerd. Dat blijkt uit cijfers van de Britse universiteit van Oxford en Britse ngo's. In Duitsland zouden nu al 130.000 mensen gevaccineerd zijn. In de Verenigde Staten, waar de vaccinatie eerder begonnen is, zouden 2,78 miljoen mensen een eerste injectie hebben gekregen en dat is veel minder dan gepland was. In Frankrijk en de VS bestaat ook veel weerstand van mensen tegen vaccins. In België zijn eind december de eerste vaccins toegediend in drie woonzorgcentra in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Meest gelezen