AP1985

"Last Christmas" van Wham! voor het eerst op nummer 1 in Groot-Brittannië

Na 36 jaar staat de kersthit "Last Christmas" van Wham! op nummer 1 in de Britse hitlijst van de populairste singles van het moment. Afgelopen week werd het nummer 9,2 miljoen keer gestreamd in Groot-Brittannië. Daarmee stoot het "Don't stop me eating" van LadBaby's van de troon. 

"Last Christmas" werd uitgebracht in december 1984, maar bleef toen steken op nummer 2. De song kon niet op tegen "Do they know it's Christmas" van Band Aid, waarvan de opbrengst naar het bestrijden van de acute hongersnood in Ethiopië ging. 

Nadien stond het nummer nog zes keer in de top 10 van populairste singles van het moment. Eén jaar na het overlijden van zanger George Michael op kerstdag 2016 hadden fans een campagne opgezet om het nummer naar de eerste plaats van de hitlijst te catapulteren in de kerstperiode, maar het strandde toen op de tweede plaats, na Ed Sheeran's "Perfect". 

Andrew Ridgeley, de ander helft van het duo Wham!, reageerde verrast dat de song nu op nummer 1 staat. "Ik ben verheugd, een beetje verbaasd en zeer tevreden dat WHAM's iconische kerstklassieker Last Christmas eindelijk de eer heeft om op nummer 1 te staan. Het is een passend eerbetoon aan het genie van liedjesschrijver George en een waar hij immens trots en heel erg opgewonden over geweest zou zijn", schrijft hij op Twitter. 

"Last Christmas" stond tot nog toe geboekstaafd als de best verkochte single in Groot-Brittannië die nooit op nummer 1 stond. Na 36 jaar is daar nu verandering in gekomen en dat is ook een record. "Last Christmas" is nu de single die er het langst over gedaan heeft om op nummer 1 te komen.

Bekijk hier de videoclip van "Last Christmas": 

Meest gelezen