Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Leger in Bosnië richt nu toch nieuwe tenten op voor dakloze vluchtelingen

Na internationale kritiek heeft Bosnië nu toch opnieuw tenten ingericht voor de bijna duizend vluchtelingen die al dagen in open lucht in de vrieskou slapen. Pogingen om hen in oude legerkazernes onder te brengen, mislukten na protest van lokale inwoners. De vluchtelingen waren dakloos nadat hun kamp eerder door een brand verwoest was.

De bijna duizend vluchtelingen uit het Midden-Oosten, Afghanistan en Afrika zaten tussen hamer en aambeeld nadat hun kamp in Lipa nabij de westelijke stad Bihac eind vorige maand door brand verwoest was. Daarbij is een groot deel van de tenten in de vlammen opgegaan.

De voorbije dagen probeerde de overheid van Bosnië-Herzegovina die mensen met bussen over te brengen naar lege kazernes in andere delen van het land, maar dat mislukte door protest van de lokale bevolking. 

De vluchtelingen werden dan maar teruggevoerd naar Lipa zonder dat daar enige infrastructuur of onderdak was. De meesten konden zich enkel verwarmen door vuurtjes te stoken in open lucht. Het is winter en het is erg koud in Bosnië. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Na protest van internationale organisaties hebben 150 Bosnische militairen nu toch nieuwe tenten opgericht in Lipa. Daarmee zijn de vluchtelingen dus opnieuw onder dak, ook al zijn het dan maar tenten. De voorbije dagen overleefden ze dankzij voedselpakketten van de Internationale Organisatie voor Migranten (IOM). 

Het kamp Lipa ligt nabij de stad Bihac, niet ver van de grens met EU-lidstaat Kroatië. De meeste vluchtelingen willen daar naartoe en verder naar andere landen in de EU, maar de Kroatische grenswachten houden hen tegen. Bosnië wil die vluchtelingen ook niet en het protest van de bevolking tegen hun komst is geen uitzondering. In Bosnië zitten ongeveer 10.000 vluchtelingen en migranten vast die via andere Balkanlanden zijn binnengekomen.

Bekijk hieronder beelden van de brand in het het kamp eind december 2020 en hoe de dakloze vluchtelingen sneeuw en wind moeten trotseren:

Videospeler inladen...

Meest gelezen