Wim Daneels

België houdt (voorlopig) vast aan vaccinatiestrategie met twee doses, tv-legende Larry King in het ziekenhuis opgenomen

Alle coronacijfers in ons land blijven de goede kant opgaan. Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen daalt opnieuw met 30 procent. Voorlopig blijft de vaccinatiestrategie met twee doses in de woonzorgcentra behouden, al wordt onderzocht of het anders kan. En na overleg met de onderwijspartners is besloten dat de huidige maatregelen in de scholen tot de krokusvakantie van kracht blijven. Volg hier al het coronanieuws van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

België houdt (voorlopig) vast aan vaccinatiestrategie met twee doses

Belgen die gevaccineerd worden tegen corona, zullen voorlopig nog altijd twee opeenvolgende dosissen krijgen. Het Verenigd Koninkrijk en enkele Canadese provincies stellen de tweede dosis langer uit, zodat meer mensen alvast een eerste dosis kunnen krijgen. 

Belgische wetenschappers starten nu studies naar de effecten daarvan, en dan kunnen ook wij eventueel van strategie veranderen, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme. “Momenteel doen we verder zoals gepland en krijgt iedereen een tweede dosis op dag 21 na de eerste.” 

“Maar de piste om de tweede dosis later toe te dienen, wordt onderzocht en een aantal onderzoekscentra in België zijn aan het bekijken welke studies er opgestart kunnen worden naar verschillende intervallen van toedienen.” 

Van Damme had vorige week, in "Het Journaal", zelf het idee geopperd om voorlopig iedereen al één dosis te geven. 

Uitwisselbaar?

Daarnaast wordt ook bekeken of vaccins onderling uitwisselbaar kunnen zijn. Dat is om altijd een plan B klaar te hebben indien dit nodig zou zijn. “Uitwisselbaar” betekent in dit geval dat bekeken wordt of vaccins van verschillende producenten gecombineerd kunnen worden. 

Van Damme: “Je start bijvoorbeeld met één product en op een bepaald moment is er een stockbreuk of is een bepaald lot niet goedgekeurd. Als je dan toch de vaccinatie wil afwerken, is het de vraag of dit kan met een vaccin van een andere producent.” 

“Momenteel bestaan daar nog geen gegevens over. Het is belangrijk dat we die wetenschappelijke gegevens verzamelen alvorens daarover een beslissing te kunnen nemen.” 

Deze twee soorten studies - naar de langere intervallen en de uitwisselbaarheid - worden nu voorbereid en moeten daarna nog groen licht krijgen van de verschillende instanties.

Legendarische presentator Larry King in het ziekenhuis opgenomen met COVID-19

Represented by ZUMA Press, Inc.

De legendarische Amerikaanse talkshowhost Larry King ligt al tien dagen in het ziekenhuis nadat hij positief getest had op het coronavirus. Dat melden Amerikaanse media. 

De 87-jarige King zou in quarantaine zijn, in een ziekenhuis in Los Angeles, en zou geen bezoek mogen ontvangen van zijn familie.

King, die bekend werd door de CNN-talkshow “Larry King Live” is niet bepaald gespaard gebleven van gezondheidsproblemen. In 2017 werd een longtumor bij hem vastgesteld, twee jaar later moest hij een hartoperatie ondergaan en werd hij getroffen door een beroerte.

Afgelopen zomer nog overleden twee van zijn kinderen binnen een aantal weken tijd.

300-tal reizigers getest in Brussel-Zuid

In het nieuwe coronatestcentrum van Brussel-Zuid hebben zowat 300 mensen vandaag een test laten afnemen. Dat zegt een woordvoerster van het Rode Kruis, dat het testcentrum beheert.

Iedereen die terugkomt uit een rode zone in het buitenland en daar meer dan twee dagen verbleef, moet verplicht in quarantaine. De reizigers moeten zich op de eerste dag van hun terugkeer meteen laten testen, en ook op de zevende dag. Daarom is besloten om ook in het station Brussel-Zuid testcapaciteit te ontwikkelen.

Om 18.00 uur stond de teller van het aantal geteste reizigers voorlopig op om en bij de 300 mensen, maar er komen vanavond nog treinen toe uit het buitenland en het centrum blijft geopend tot 23.00 uur.

Dagelijks kunnen in het centrum 840 mensen terecht.

Testcentra voorbereid om teruggekeerde reizigers te testen

In de testcentra, waar je je kan laten testen op het coronavirus, was het vandaag nog rustig. Ze zijn erop voorbereid om de de komende dagen teruggekeerde reizigers te testen. Want wie meer dan 48 uur in het buitenland geweest is, moet zich twee keer laten testen: op dag 1 en dag 7. Een volledige lijst met de testcentra, vind je hier.

Bekijk hier de bijdrage uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Reisformulier niet ingevuld? 250 euro boete, per persoon

De politie controleert aan de landsgrenzen of terugkerende reizigers wel het Passenger Locator Form hebben ingevuld na een verblijf van meer dan twee dagen in het buitenland. 

Bij controles in Hondelange, aan de grens met het Groothertogdom Luxemburg, werd duidelijk velen op voorhand het formulier hadden ingevuld. Op 66 gecontroleerde voertuigen werden 5 boetes uitgedeeld. En die bedragen 250 euro per persoon die het formulier niet heeft ingevuld.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Opstartproblemen met testen op Zaventem achter de rug

Ondanks opstartproblemen wordt er vandaag goed gebruik gemaakt van de verhoogde coronatestcapaciteit op Brussels Airport. Dat zegt woordvoerder Ihsane Chioua Lekhli.

Iedereen die terugkomt uit een rode zone en daar meer dan twee dagen verbleef, moet verplicht in quarantaine. De reizigers moeten zich op de eerste dag van hun terugkeer meteen laten testen, en ook op de zevende dag. Daarom is besloten tot een hogere testcapaciteit, onder meer op Brussels Airport.

De luchthaven van Zaventem krijgt vandaag 7.000 aankomende passagiers over de vloer. Die moeten zich overigens niet allemaal laten testen bij hun terugkeer. Zo moeten niet-Belgen zich al voor vertrek laten testen, en is de test maar verplicht vanaf 12 jaar.

Ook zonder code

Op Brussels Airport is de testcapaciteit de voorbije dagen verviervoudigd, tot 500 testen per uur. Bij de opstart, vandaag, waren er wat problemen. Zo ontvingen niet alle passagiers een activatiecode om zich te laten testen. 

Na afspraken tussen de luchthaven en de overheid konden passagiers zich ook zonder activatiecode gratis laten testen, en vond een manuele registratie plaats. Maar intussen zijn de problemen met de activatiecode al achter de rug, aldus Brussels Airport-woordvoerder Chioua Lekhli.

Volgens de woordvoerder wordt goed gebruik gemaakt van de testcapaciteit.

Je laten testen, een formulier in vullen en in quarantaine gaan: in onderstaand artikel lees je wat je precies moet doen als je terugkomt uit een rode zone:

Na Hoge Venen ook plateau van Croix-Scaille in provincie Namen afgesloten voor verkeer

In de provincie Namen zijn het plateau van Croix-Scaille en de Tour du Millénaire afgesloten voor het autoverkeer. Dat heeft de burgemeester van Gedinne, Vincent Massinon (MR) bekendgemaakt. De beslissing komt er nadat gisteren de Hoge Venen zijn afgesloten voor toeristisch autoverkeer. Mensen zoeken nu andere plekken op om te genieten van de sneeuw en dat is niet de bedoeling. 

Lees hier meer: 

Meer dan 8.600 nieuwe besmettingen in Nederland

In Nederland zijn op 24 uur tijd 8.630 nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus opgetekend, zo heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meegdeeld. Het zijn er 431 meer dan de dag daarvoor.

Er zijn 38 nieuwe sterfgevallen gemeld, tegen 88 vrijdag.

In totaal liggen er nu 2.694 in het ziekenhuis. Van hen liggen er 689 op de intensieve zorg, dat zijn er drie minder dan de dag daarvoor.

700 Belgen kregen een dosis van het coronavaccin, strategie van twee dosissen blijft voorlopig behouden

Al 700 Belgen kregen een dosis van het coronavaccin. Maandag werden de eerste Belgen gevaccineerd, de grote uitrol van de vaccinatiecampagne is voor volgende week. "De eerste fase is goed verlopen. Enkele inwoners hebben wat lichte bijwerkingen gehad, zoals hoofdpijn, een beetje koorts of wat griepachtige symptomen. Die bijwerkingen bleven maximum twee dagen."

Ons land heeft van vaccinproducent Pfizer ook de belofte gekregen om het aantal vaccins in februari op te trekken naar 100.000 dosissen per week, tegen 87.500 voorheen. Volgens het FAGG gaat het voorlopig om mondelinge beloftes, maar gaat het om een "realistisch streefcijfer" door de producent. Er moet wel altijd rekening worden gehouden met onvoorziene omstandigheden, klinkt het bij het FAGG.

En wat met de piste om een tweede spuitje uit te stellen, om meer mensen al één dosis van het vaccin te geven? Voorlopig houdt ons land vast aan twee dosissen, maar Belgische wetenschappers zijn begonnen met een studie om uit te zoeken of de tweede dosis kan uitgesteld worden en of het een optie is om een tweede dosis van een andere producent te gebruiken, mocht er een stockprobleem opduiken. 

Woonzorgcentrum Pelt kan vaccinatie toch niet starten wegens corona-uitbraak

Woonzorgcentrum Immaculata in Pelt kan vrijdag 8 januari waarschijnlijk toch niet starten met de vaccinatie van de bewoners. "Vrijdag waren we nog euforisch omdat WZC Immaculata op vrijdag 8 januari al aan de beurt was voor de vaccinatie van de bewoners, maar ondanks de volgehouden inspanningen van onze zorgtoppers is er vandaag de bikkelharde realiteit van een kleine corona-uitbraak. Hierdoor komt die vaccinatiedag in het gedrang", zo luidde de mededeling.

WZC Immaculata behoorde naast het Melderthof in Lummen en Triamant Haspengouw tot de drie eerste woonzorgcentra in Limburg waar de vaccinatie van start zou gaan. "We hebben vastgesteld dat drie bewoners en een personeelslid besmet zijn met COVID-19. We hebben uiteraard de overheid hiervan moeten inlichten. Er zijn testen afgenomen en het is nog wachten op de resultaten daarvan. We tellen 140 bewoners en 160 personeelsleden. Begrijpelijkerwijs kan men niet vaccineren zolang een uitbraak niet helemaal onder controle is", vertelt Ivo Claes, campusdirecteur van WZC Immaculata. Om in aanmerking te komen voor vaccinatie moet een woonzorgcentrum twee weken coronavrij zijn.

Meest gelezen