Coronamaatregelen in het onderwijs blijven gelden tot aan de krokusvakantie: wat betekent dit?

Tot aan de krokusvakantie blijven de coronamaatregelen in het basis- en secundair onderwijs van kracht. Dat is vandaag beslist op het overleg tussen minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de verschillende onderwijspartners en de virologen. 

Hoewel de cijfers in ons land de goede richting uitgaan, komen er voorlopig geen versoepelingen in het onderwijs. Het is immers nog niet duidelijk wat het effect zal zijn van de eindejaarsfeesten en de terugkeer van de mensen die in de kerstvakantie op reis geweest zijn in het buitenland. Vandaar dat de maatregelen in het onderwijs preventief verlengd worden. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Kleuter- en lager onderwijs

Dit betekent dat kleuters en kinderen die lager onderwijs volgen vanaf maandag weer allemaal naar school mogen. Zij hoeven geen mondmasker te dragen. Alle buitenschoolse activiteiten blijven opgeschort, behalve de zwemlessen. Kinderen krijgen in de refter een vaste plaats en de aanwezigheid van bezoekers of andere buitenstaanders op school wordt strikt beperkt.

Kinderen die uit een rode zone terugkeren, moeten in quarantaine gaan en mogen dus niet naar school komen. De school kan een vorm van afstandsonderwijs voor hen voorzien, maar is daartoe niet verplicht.

Secundair onderwijs

Leerlingen die in het eerste of tweede jaar van het secundair onderwijs zitten, mogen ook nog steeds voltijds naar school. Vanaf het derde jaar volgen de leerlingen halftijds afstandsonderwijs en halftijds les op school. Kwetsbare leerlingen kunnen wel nog altijd op school les volgen. 

In het secundair onderwijs moeten de leerlingen een mondmasker dragen op school. Enkel tijdens de pauzes mogen ze hun mondmasker afzetten, maar dan moeten ze wel anderhalve meter afstand houden van elkaar. Ook wisselende speeltijden zijn mogelijk. Maaltijden moeten zoveel mogelijk per klasgroep worden genomen en leerlingen moeten zoveel mogelijk les volgen in vaste klaslokalen waar ze zoveel mogelijk een vaste zitplaats hebben. 

Ook hier zijn alle buitenschoolse activiteiten opgeschort en wordt de aanwezigheid van bezoekers en andere buitenstaanders strikt beperkt. Sportactiviteiten volgen het protocol van de sportsector.

Kinderen die  uit een rode zone terugkeren, moeten in quarantaine gaan en mogen dus niet naar school komen. De school kan een vorm van afstandsonderwijs voor hen voorzien, maar is daartoe niet verplicht.

Hoger onderwijs, volwassenenonderwijs, deeltijds kunstonderwijs

Eerder werd al bekendgemaakt dat het hoger onderwijs tot eind februari in code rood blijft, dat betekent dat afstandsonderwijs de norm is. 

Ook in het volwassenenonderwijs en deeltijds kunstonderwijs blijven de geldende maatregelen van kracht.

Scholen niet de motor van het virus

De virologen hebben op het overleg met de minister opnieuw bevestigd dat de scholen niet de motor zijn van het virus, maar dat ze het slachtoffer zijn van besmettingen in de brede maatschappij. "De scholen volgen de evolutie in de samenleving, maar zijn er niet de aanjager van. Experts stellen dan ook dat de heropening van de scholen na de herfstvakantie slechts een beperkte impact heeft gehad op de evolutie van de pandemie", zegt Weyts. 

De experten zijn wel bezorgd over de variant van het coronavirus die de afgelopen weken in Groot-Brittannië opdook en mogelijk besmettelijker zou zijn. 

"Als de situatie verslechtert, zoals in onze buurlanden, dan weten we dat extra maatregelen nodig zijn, niet alleen voor het onderwijs, maar voor de hele maatschappij." Weyts beklemtoont dat de experten nu bezig zijn met het uitwerken van een plan B, zodat de regering snel kan schakelen als de cijfers de verkeerde kant zouden uitgaan. Dat zou dan impact hebben op de hele samenleving en niet alleen op het onderwijs. 

Sneltesten in onderwijs uitgebreid

Om snel in te grijpen bij besmettingen van leerlingen en leerkrachten zullen de sneltesten in de loop van volgende week worden uitgebreid. Zo zullen hoogrisicocontacten van besmette personen sneller getest kunnen worden.

Microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen) deed vanochtend een oproep om kinderen vaker te testen op het coronavirus, ook als ze maar lichte symptomen hebben. "We moeten dat aantal besmettingen goed opvolgen. Tot nu toe is er nog geen indicatie dat de Britse virusvariant in groten getale bij ons aanwezig is, maar je kan ook niet uitsluiten dat die variant van het virus hier toch  al circuleert. Als je ziet dat de besmettingen in Engeland verschuiven naar jongere leeftijdscategorieën, dan maakt me dat bezorgd. Want het kan héél snel gaan", zei hij in "De ochtend" op Radio 1.

Als mondmaskers voor jonge kinderen worden verplicht, zal dat niet alleen op school zijn, maar ook in sportclubs en dergelijke. 

Brigitte Vermeersch, onderwijsexpert VRT NWS

Experts werken nog een advies uit over een eventuele mondmaskerplicht voor leerlingen op de lagere school. "Dat zou er in de loop van volgende week moeten zijn", zegt VRT NWS-onderwijsexpert Brigitte Vermeersch. "Het is ook wel zo dat als mondmaskers voor jonge kinderen worden verplicht dat niet alleen op school zo zal zijn, maar ook in sportclubs en dergelijke. Er is ook nog niet beslist of de krokusvakantie met één week verlengd zal worden."

Meest gelezen