AFP or licensors

Illegale raveparty in Frankrijk afgelopen, Spaanse politie valt raveparty bij Barcelona binnen

De grote illegale raveparty die sinds oudejaar aan de gang was in de Franse gemeente Lieuron, nabij de stad Rennes, is afgelopen. De muziek stopte vanmorgen vroeg. De nog aanwezige feestvierders verlieten daarop de hangar waar de fuif plaatsvond. In Spanje viel de politie binnen op een kleinere party, met zo'n 300 aanwezigen, bij Barcelona. Ook dat dansfeest was al sinds oudjaar aan de gang.

Op de rave in Lieuron waren naar schatting 2.500 feestvierders aanwezig. Volgens FranceInfo stopte de muziek er rond zes uur vanmorgen en werden de installaties afgebroken. 

Vanmiddag heeft een huiszoeking plaatsgevonden en zijn twee mensen opgepakt. Volgens het Franse gerecht gaat het om twee in 1998 geboren mensen zonder strafblad opgepakt in Iffendic, op zo'n 40 kilomer van Lieuron. Bij de huiszoeking werden een som geld - klaarblijkelijk de recette van de rave - en drugs in beslag genomen. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De nog aanwezige feestvierders begonnen af te druipen toen de muziek werd stopgezet. Vanmorgen zouden er nog enkele honderden aanwezigen geweest zijn. De Franse gendarmes controleerden de toegangswegen en verbaliseerden de feestgangers.

Lokale media melden dat sommige feestgangers probeerden te ontsnappen aan de controles van de ordediensten, via een toegang tot de grote baan nabij de hangar waar het illegale feest plaatsvond. 

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin verliep alles zonder geweld. Rond tien uur vielen de gendarmes wel binnen in de hangar om de laatste hardnekkige feestvierders naar buiten te brengen, weet FranceBleu.  

(lees verder onder tweets)

Coronatest

Intussen zijn er al ruim 1.200 pv's opgesteld. De lokale overheid, de prefectuur, laat ook weten dat er een sneltestcentrum is opgezet in Lieuron en vraagt de feestvierders met aandrang om zich te laten testen op corona.

Op oudejaarsavond waren naar schatting zo'n 2.500 mensen aanwezig op de illegale raveparty, daarbij waren ook enkele Belgen. De raveparty was illegaal, zowat alle basiscoronamaatregelen werden niet gerespecteerd. 

De Franse ordediensten slaagden er niet in om het feest ordentelijk stil te leggen. Drie agenten raakten lichtgewond toen aanwezigen hen bekogelden met stenen. Eén politiewagen werd in brand gestoken. Er is een onderzoek geopend. (Lees verder onder de tweets.)

Videospeler inladen...

Ook in Spanje

In Spanje is de politie een loods binnengevallen waar een - kleinere - illegale raveparty aan de gang was. Al sinds oudejaarsavond waren een 300-tal mensen aan het feesten in een verlaten loods in Llinars del Vallès, ten noorden van Barcelona. 

Onder hen zouden ook Belgen, Fransen en Nederlanders zijn. Bij de loods zijn alvast auto's met buitenlandse nummerplaten gespot.

Aanvankelijk had de politie de plek enkel omsingeld en kreeg iedereen die het feest verliet een boete. Maar op de middag begon de politie het feest dan toch te ontruimen, meer dan 36 uur nadat het begonnen was.

Meest gelezen