© 2020 CQ-Roll Call

Ted Cruz wil zich samen met elf Republikeinen verzetten tegen bekrachtiging van Amerikaanse verkiezingsuitslag

Twaalf Republikeinse zittende en toekomstige Senatoren hebben aangekondigd dat ze zich in het Congres zullen verzetten tegen de bekrachtiging van het resultaat van de presidentsverkiezingen. De bevestiging van de overwinning van de Democraat Joe Biden kunnen ze niet verhinderen, ze vertragen wel.

Vorige maand kwam het Kiescollege, met zijn 538 kiesmannen, tot de slotsom dat Joe Biden de slag om het Witte Huis heeft gewonnen. Het komt nu op 6 januari aan het Congres toe dit te bekrachtigen, in een gezamenlijke zitting van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Tot nu toe had slechts één senator, de Republikein Josh Hawley, te kennen gegeven de zege van Biden te contesteren. Onder leiding van de invloedrijke Senator en ex-presidentskandidaat Ted Cruz uit Texas, hebben nu nog elf Senatoren aangekondigd woensdag hetzelfde te willen doen. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" (3 januari) en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Fraude

De elf echoën de herhaaldelijk terugkerende stelling van de Republikeinse president Donald Trump dat er verkiezingsfraude is gepleegd en dat er onregelmatigheden zijn geweest.

De groep eist dat er onmiddellijk een commissie komt. Die moet binnen de tien dagen een spoedaudit houden naar de resultaten van de staten waarin beide kandidaten nek-aan-nek lagen. Als de audit er niet komt, zullen de elf de stemmen van de kiesmannen/vrouwen uit die staten verwerpen.

Onder de elf zijn er vier Republikeinen die in november voor het eerst een zetel hebben veroverd en die zondag de eed zullen afleggen tijdens de constituerende zitting van het "hogerhuis" van het Amerikaanse parlement.

Omstreden

Normaal is de zitting van woensdag slechts een formaliteit. Nu ligt het even anders omdat Trump nog altijd weigert zijn nederlaag toe te geven. 

Omdat naast de Senatoren ook in het Huis enkele Republikeinse afgevaardigden zich willen verzetten tegen de bekrachtiging, moet daarover gestemd worden door beide kamers apart. De betwisting maakt geen kans omdat in het Huis de Democraten de meerderheid hebben 

De stooractie kan de procedure dus enkel rekken en zelf zeggen de twaalf "niet naïef" te zijn. Ondertussen is de nieuwe démarche zeer omstreden binnen de Grand Old Party, de Republikeinse Partij.

Meest gelezen