De federale gevangenis van Terre Haute in Indiana.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Enige vrouw in Amerikaanse federale dodencel mag toch geëxecuteerd worden

De enige vrouw die in de Verenigde Staten in een federale dodencel zit, wordt mogelijk snel geëxecuteerd. Het federale hof van beroep in Washington heeft het besluit van een lagere rechter om de executiedatum uit te stellen, namelijk verworpen. Mogelijk wordt de vrouw nog geëxecuteerd voor Joe Biden de eed aflegt als nieuwe president.

Lisa Montgomery zit in de gevangenis voor de moord op een zwangere vrouw in 2004. Ze is momenteel de enige vrouw in de Verenigde Staten die in een federale dodencel op haar executie wacht.

Normaal gezien zou haar doodstraf vorige maand uitgevoerd worden, maar de executie werd uitgesteld omdat haar advocaten besmet waren geraakt met het coronavirus en ziek waren geworden. Het ministerie van Justitie schoof de executie op naar 12 januari, maar de advocaten van Montgomery stapten naar de rechter, omdat ze vonden dat er nog geen datum vastgelegd kon worden zolang de schorsing van kracht was. Ze kregen gelijk, maar nu heeft een hogere rechtbank het uitstel verworpen.

De executie zou nu toch kunnen doorgaan en mogelijk al voor de eedaflegging van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden. Als senator was Biden vroeger een sterke voorstander van de doodstraf, maar nu heeft hij laten verstaan dat hij alle federale executies wil stopzetten zodra hij de eed heeft afgelegd.

De advocaten van Montgomery zullen echter verdere juridische stappen ondernemen om de executie alsnog te voorkomen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Eerste vrouw in bijna 70 jaar

Als de executie toch plaatsvindt, zou Montgomery de eerste vrouw in bijna 70 jaar zijn die door de federale overheid geëxecuteerd wordt. In de VS wordt de doodstraf zowel op federaal niveau als op het niveau van de staten uitgevoerd. De laatste vrouw die door de federale overheid geëxecuteerd werd, was Bonnie Heady, in 1953. Zij stierf in een gaskamer.

Voor Donald Trump president werd, zijn bijna 20 jaar lang geen federale executies meer uitgevoerd. In de loop van vorig jaar gaf Trump het bevel om ze te hervatten. Als de executies die nog gepland zijn, doorgaan, zal Trump de president met de meeste federale executies zijn in meer dan een eeuw.

Meest gelezen