Videospeler inladen...

Belgische Claire leeft al 15 jaar "The American dream" in de entourage van Foo Fighters: "Ze zijn als familie voor mij"

Een leven vol "rock and roll" in het spoor van een Amerikaanse band: voor Claire Van Herck uit Herselt is het al 15 jaar dagelijkse realiteit. Van Herck mag zich de "tour mom" van de groep noemen: ze maakt deel uit van de vaste entourage van Foo Fighters en regelt achter de schermen de praktische kant van de tournee. Tijdens de tweede "Canvas Popnacht" heeft Claire haar opmerkelijke levensverhaal verteld. Haar job heeft ze raar maar waar te danken aan ... een trouwring.

Van Herck woont in Nashville en is sinds 2005 in dienst bij Foo Fighters, de Amerikaanse rockgroep rond frontman Dave Grohl. Na enkele jaren als productiemedewerker, is ze nu assistent-tourmanager. "De "tour mom" eigenlijk, ik zorg voor hen als een moeder", legt ze uit in een videogesprek met Canvas. "Ik regel wat ze eten, hun kledij, hun bagage: ik waak over hun leven, hun slaap en wat ze nodig hebben."

Een onwaarschijnlijk toeval zet Van Hercks carrière in de muziekwereld in gang. En dat nadat ze tijdens een concert haast bij toeval backstage geraakt, op vraag van frontman Dave Grohl zelf. Van Herck en de Amerikaanse rocker kennen elkaar dan al een tijdje, na een ontmoeting in Aalst notabene.

Bekijk hier het volledige gesprek met Claire Van Herck (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Grohl speelt in Aalst een concert met Scream, de band die hij verlaat om in de jaren 90 te gaan drummen bij het legendarische Nirvana. Van Herck en Grohl geraken na het Scream-concert aan de praat, zij verhuist wat later naar de VS na een huwelijk met een andere muzikant. Ze verliezen elkaar uit het oog, en Van Herck stapt uit het muziekcircuit. Tot Grohl met zijn verloofde komt shoppen in de interieurwinkel waar Van Herck werkt.

"Ik ging "hallo" zeggen, hij herkende mij meteen en stelde me enthousiast voor aan zijn verloofde", vertelt Van Herck in een sappige mix van Nederlands en Engels. "Na een bijzonder geanimeerd gesprek, nodigde hij me uit voor hun concert. Niet veel later kreeg ik telefoon van zijn productiemanager, die vroeg om tijdens die show voor hen te werken. Ze hadden hulp nodig, en Dave had voorgesteld om mij te bellen. Dat heb ik gedaan, en sinds dan hoor ik bij het team."

Het is Dave Grohl zélf die voorgesteld heeft om me op te nemen in hun entourage.

Claire en frontman Dave Grohl op het podium
Tijdens een "Foo Fighters"-show houdt Claire een oogje in het zeil

Na die eenmalige invalbeurt achter de schermen versiert Van Herck een vast contract om mee te gaan op tournee. En dat heeft ze te danken aan een bijzonder doortastende tussenkomst. Ze bezorgt Dave Grohl - uit het niets - zijn verloren gewaande trouwring terug, die hij na een wilde doortocht door het publiek kwijt was geraakt.

"Een écht mirakel", lacht Van Herck. "Ik kreeg via walkietalkie de oproep om die ring "ergens bij de geluidstechnici" te gaan zoeken. Dave was toen net getrouwd, en durfde zijn vrouw niet te zeggen dat zijn ring was verdwenen. Daar liep ik dan, met een zaklamp, tegen beter weten in. Maar ik had snel prijs."

Een ruige wereld is het niet. De jongens zijn eerder rustig, enkel de omstandigheden zijn nogal ruig.

En de rest is geschiedenis: sinds 2005 reist Van Herck in het spoor van de groep de wereld rond. "De jongens zijn allemaal heel lief, en vrij rustig. De omstandigheden waarin we leven en werken maken het vooral ruig. Zeker in de beginjaren hadden we geen eigen tourbus, of was er niet elke nacht een hotelkamer. We reden rond in een klein busje, en sliepen desnoods ergens op de vloer."

Claire op pad met Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins

Hebben de rockers van Foo Fighters vreemde gewoontes of eisen? "Dave wil elke avond gekoeld lightbier, ook de Jägermeister moet koud staan. En ik kan maar beter zien dat ik altijd een pakje sigaretten op zak heb. Maar dat is het. Ik beslis eigenlijk elke avond wat ze eten, samen met een chef."

Zo veel toewijding wordt beloond, met kerstwensen via sms bijvoorbeeld. "Dat hij "fukking veel van mij houdt", schreef Dave. Iedereen is het zo beu om thuis te zitten. Hoe onze zomer eruit zal zien, weten we nog niet. We duimen dat we weer de baan op kunnen tegen dan!"

Door corona is ons leven een groot vraagteken. En iedereen is het beu om thuis te zitten.

Een beetje humor is nooit ver weg achter de schermen

De volledige "Canvas Popnacht" kan u herbekijken via VRT NU.

Meest gelezen