De Franse groep Total evacueert personeel uit het aardgasveld in het noorden van Mozambique wegens geweld

Dit weekend is Total begonnen met de evacuatie van een groot deel van de werknemers nabij een aardgasveld voor de noordkust van Mozambique. Eerder deze week hadden rebellen die banden hebben met de terreurgroep IS aanvallen uitgevoerd tot vlakbij de installaties van Total. De voorbije jaren zijn al 2.500 doden gevallen bij opflakkerend geweld in die regio.

Rebellen van al-Shabaab, een islamistische groep die banden heeft met de terreurgroep IS, hebben enkele dagen geleden gevochten met het leger van Mozambique op enkele kilometers van een installatie van Total in de noordelijke provincie Cabo Delgado. 

De Franse energiegroep wil blijkbaar geen risico nemen en is begonnen met het evacueren van personeel naar de meer zuidelijk gelegen hoofdstad Maputo. Over hoeveel mensen het gaat en hoeveel er nog achterblijven, is niet duidelijk. 

Total is de grootste buitenlandse investeerder met een belang van iets meer dan een kwart in het grote gasproject voor de kust vlakbij de grens met Tanzania. Het arme Mozambique verwacht erg veel inkomsten uit die veelbelovende reserves voor de kust, maar er is dus een probleem met de veiligheid. 

Sinds 2017 is in Cabo Delgado, de meest noordelijke provincie waar het gas ligt, een opstand aan de gang. De rebellengroep al-Shabaab strijdt naar eigen zeggen onder het vaandel van de terreurgroep IS. Bij het geweld zijn de voorbije jaren al zeker 2.500 doden gevallen meer dan 570.000 inwoners in het gebied zijn op de vlucht geslagen. 

Het Mozambikaanse leger probeert de situatie onder controle te krijgen en Tanzania heeft beloofd om troepen in te zetten om te vermijden dat het land een uitvalsbasis zou worden voor de rebellen. In november zijn 50 burgers vermoord door de rebellen. In de zomer is de haven van Mocimboa da Praia vlakbij de gasvelden tijdelijk in handen van de rebellen gevallen.

Meest gelezen