IJsberen duiken nieuwe jaar in in Zwembad Kapermolen in Hasselt

Enkele waterliefhebbers hebben vanmorgen een duik gewaagd in het buitenbad van Zwembad Kapermolen in Hasselt. Normaal wordt het nieuwe jaar daar traditioneel ingezet met een nieuwjaarsduik, maar omwille van corona kon dat evenement dit jaar niet doorgaan.

Geen traditionele nieuwjaarsduik dit jaar in Zwembad Kapermolen in Hasselt, maar toch plonsden enkele waterliefhebbers vanmorgen in het buitenbad. Voor sommigen was dat de eerste keer, anderen waren al wat meer gewend aan het koude water. "Ik kom net van Mol", vertelt een van de zwemmers. "We hebben daar even een plons gedaan in het Zilvermeer en nu komen we naar hier. We zijn redders, dus we zijn daar wel op getraind. Gisteren zijn we ook in de Paalse Plas gaan peddelen, daar was het toen 6 graden. We zijn ijsberen hè, dus hier is het zelfs wat te warm voor ons", lacht de man.

Een goede traditie verdient het om in ere te worden gehouden

"Het is heel koud", bibbert een vrouw. "Fris, maar eens je in het water zit, gaat het wel", vult iemand anders aan. "Voor mij is het de eerste keer", zegt een zwemster. Maar die eerste keer lijkt goed mee te vallen: "Ik hoop dat ze dat hier nog dikwijls gaan organiseren. Ik ga proberen om iedere zondag van deze maand te komen zwemmen, dan worden dat wel gewoon zeker?" Ook enkele vaste ijsberen waren van de partij. "Wij komen elk jaar terug", zegt een van hen. "Dit jaar missen we de vuurkorf, de glühwein en de warme chocomelk wel, maar een goede traditie verdient het om in ere te worden gehouden." 

Redder Pierric Pruzan hield de zwemmers vanop de kant nauwlettend in de gaten. Dat is altijd belangrijk en zeker bij zulke koude temperaturen. "Op zo'n koude dag hebben mensen vaker last van koude spieren", zegt hij. "We moeten dus meer letten op spierkrampen. Bovendien kunnen mensen ook een shock krijgen door de koude. Dan is het belangrijk dat ze in het ondiepe zijn, zodat ze zelf snel uit het water kunnen raken. Als ze op dat moment toch in het diepe water zijn, ben ik er voor hen."

Meest gelezen