Een legerpatrouille in het westen van Niger.
AFP or licensors

Islamisten vermoorden 100 dorpelingen in het westen van het Afrikaanse land Niger

In Niger hebben jihadistische rebellen een dorp aangevallen vlakbij de grens met Mali en Burkina Faso. Het zou gaan om een wraakactie nadat eerder islamisten gedood waren door een dorpsmilitie. In die streek zijn zowel aanhangers van Al Qaeda als van het rivaliserende terreurnetwerk IS actief. Onlangs zijn ook twee Franse soldaten in buurland Mali omgekomen bij een aanval.

Volgens de lokale burgemeester hebben de terroristen het dorp Tchomo-Bangou in het westen van Niger omsingeld en zijn ze er daarna een slachting begonnen onder de inwoners. 

Daarbij zouden nu al zeker 100 mensen vermoord zijn en tientallen gewonden zijn naar ziekenhuizen gevoerd. 

Volgens sommige bronnen zou het gaan om een wraakactie nadat eerder twee jihadisten waren gedood door een dorpsmilitie. Plaatselijke jongeren zouden in het dorp een zelfverdedigingsgroep hebben opgericht om de regio te beschermen tegen moslimterroristen. 

In december zijn in dezelfde streek ook zeven Nigerese soldaten gedood in een hinderlaag. Begin vorig jaar was er ook al een slachtpartij met twintig doden in het gebied. 

De aanval van gisteren vond plaats niet zo ver van de grens met Mali. Daar woedt al langer een conflict tussen de regering en moslimextremisten. Mali wordt daarbij gesteund door Franse militairen. Gisteren zijn in Mali overigens twee Franse soldaten gedood. Een week geleden zijn er drie Fransen gesneuveld bij een bomaanslag in Mali.

Frankrijk heeft ongeveer 5.000 militairen gelegerd in de Sahelregio ten zuiden van de Sahara. Die bestrijden daar samen met de legers van voormalige kolonies zoals Tsjaad, Mali, Niger, Burkina Faso en Mauretanië de opkomst van moslimextremisme zoals Al Qaeda en IS. Parijs wil zo verhinderen dat die staten gedestabiliseerd worden en bases zouden worden voor de terreurgroepen. Wellicht heeft Operatie Barkhane ook wel te maken met de grote belangen van de Franse nucleaire groep Areva in Niger, een van de grootste producenten van uranium.

Legende op kaart: rood: aanslag    blauw: Franse Operatie Barkhane

Meest gelezen