Liveblog - Zorgen om coronavariant in drie Antwerpse gemeenten, reizigers opeengepakt tijdens piekmoment op Zaventem

In een paar Antwerpse gemeenten is de afgelopen dagen een verontrustende stijging van het aantal besmettingen vastgesteld. Werkgevers maken zich dan weer zorgen over morgen: zullen alle werknemers wel opdagen na de kerstvakantie of zitten er een aantal in quarantaine? Dit weekend hebben zich alvast 40.000 mensen die teruggekeerd zijn van op reis zich geregistreerd via het verplichte formulier. Volg al het coronanieuws van vandaag in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

In een paar Antwerpse gemeenten is de afgelopen dagen een verontrustende stijging van het aantal besmettingen vastgesteld. Het gaat om de gemeenten Duffel, Lier en Wuustwezel. Het zou kunnen gaan om een nieuwe variant, maar dat moet nog verder onderzocht worden. In Duffel en Lier gaat het om uitbraken in woonzorgcentra, in Wuustwezel gaat het om besmettingen in de familiale sfeer. 

Professor Herman Goossens zegt in "Het Journaal" dat het hem verontrust. Tegelijkertijd zegt hij dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken. Daarvoor is verder onderzoek nodig.

Lees meer in dit artikel:

Is een extra besmettelijke coronavariant verantwoordelijk voor uitbraken in drie Antwerpse gemeenten?

Op Brussels Airport is het vanavond, tussen 19 en 20 uur, heel druk geweest. Dat tonen foto's van verschillende misnoegde reizigers op sociale media. 

Op die foto's is te zien dat terugkerende reizigers opeengepakt staan. Van een veilige afstand is duidelijk geen sprake. Iedereen lijkt wel een mondmasker te dragen.

Bij de luchthaven klinkt het dat het om een piekmoment ging, waarop het inderdaad aanschuiven was, doordat de federale politie controleert of mensen het inreisformulier hebben ingevuld. "En dat kan helaas wat wachtrijen veroorzaken." 

Viroloog Marc Van Ranst wijst er op Twitter op dat dit één van de redenen is waarom de experten buitenlandse reizen afraden. Tegelijk wijst hij de luchthaven en de politie op hun verantwoordelijkheden. 

Aantal bedrijven onzeker over mogelijke quarantaine werknemers 

De verplichte quarantaine voor al wie terugkeert uit een rode zone, dreigt heel wat roet in het eten te gooien bij bedrijven met buitenlandse werknemers, zoals de bouw. Ook in andere sectoren zitten planners soms met de handen in het haar, want wie van het personeel is er allemaal in het buitenland geweest? En wie kan er morgen wel werken?

Lees meer in dit artikel:

Aantal nieuwe coronabesmettingen daalt in Nederland

In Nederland zijn op 24 uur tijd 7.438 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is een daling met bijna 1.200 ten opzichte van zaterdag, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over het aantal positieve tests.

Op een dag tijd stierven 47 patiënten aan COVID-19. Zaterdag waren dat er 38, vrijdag, op de eerste dag van het nieuwe jaar, 98. Sinds het begin van de uitbraak zijn in Nederland 821.189 mensen positief getest op het coronavirus en overleden er 11.612 patiënten.

Franse regering belooft vaccinaties te versnellen

Ook Frankrijk wil het tempo van zijn vaccinatiecampagne de hoogte injagen. "We zullen de vaccins sneller tot bij de bewoners van rusthuizen brengen", zei een regeringswoordvoerder in de krant Le Parisien. Tijdens het weekend is de vaccinatie van medisch personeel van 50 jaar en ouder alvast op gang gekomen, voegde hij eraan toe.

Volgens Franse media zijn in heel het land nog maar een paar honderd dosissen toegediend. Ze vertrouwen daarvoor op de website CovidTracker, die gerund wordt door een particuliere datawetenschapper. De regering van president Emmanuel Macron belooft meer openheid over het vaccinatieprogramma en zegt vanaf morgen gegevens te zullen beginnen delen.

Politie controleerde afgelopen week 43.000 reizigers 

De politie heeft vorige week, van 26 december tot en met vandaag  43.000 mensen die in ons land aankwamen gecontroleerd op het invullen van het "Passenger Locator Forms" (PLF) en de verplichte negatieve test voor niet-Belgen. 

Dat gebeurde vooral in de luchthavens, maar ook in de treinstations en op de weg. Het grootste deel van de gecontroleerde mensen kwam uit een rode zone. Het invullen van het PLF-formulier wordt goed opgevolgd. In totaal werden maar een 100-tal boetes uitgeschreven voor mensen die niet in orde waren. 

Lees meer in dit artikel:

Skiverhuurders vragen om weer open te mogen gaan

Een pas opgerichte federatie van skiverhuurbedrijven roept op tot een snelle heropening van de verhuur, nu er sneeuw is gevallen op de hoogten van het land. Het Overlegcomité van 18 december besliste om het skiën in België te verbieden tot het einde van de winter, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De federatie herinnert eraan dat het beoefenen van alpineskiën in Frankrijk onmogelijk is gemaakt door de sluiting van skiliften, maar dat het langlaufen en het skiën op zich wel zijn toegestaan. De opstelling van een protocol, dat de eerbiediging van hygiëne en sociale afstandsmaatregelen mogelijk maakt, is een ander argument van de skiverhuurbedrijven, die ook van mening zijn dat de heropening van de verhuur een beter beheer van de toeristenstromen mogelijk zou maken.

Premier De Croo: "Zou perspectief willen geven, maar valse hoop is nog slechter"

De coronacijfers blijven dan wel in positieve richting evolueren, voor een versoepeling van de maatregelen is het nog te vroeg. Dat heeft premier Alexander De Croo gezegd bij VTM Nieuws. "Ik zou perspectief willen geven, maar valse hoop geven zou nog slechter zijn."

Het aantal coronabesmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens blijft dalen, maar toch zijn er een paar "aandachtspunten", zei De Croo. Hij noemde met name de Britse variant van het virus, "waar we voorzichtig mee moeten zijn en dat ook onder jonge mensen extra besmettelijk is". Maar ook voor de impact van de reizigers die uit een rode zone terugkomen en van Kerstmis en Nieuwjaar moeten we waakzaam blijven, aldus De Croo.

Daarom wil hij niet ingaan op vragen naar versoepelingen. "Als in de komende weken de cijfers in de goede richting blijven evolueren, is het logisch dat we over versoepelingen gaan spreken", zei hij. "Geef ons nog een paar dagen, misschien een week, om naar de cijfers te kijken." Aanstaande vrijdag 8 januari staat alvast een nieuwe vergadering van het Overlegcomité gepland, waar ook de regio's mee aanschuiven.

 

AZ Sint-Lucas in Brugge verlengt bezoekverbod

Het AZ Sint-Lucas in Brugge heeft beslist om het bezoekverbod te verlengen tot en met zondag 10 januari. Dat laat het ziekenhuis weten op Facebook. Net voor Kerst besliste het Brugse ziekenhuis om geen bezoek meer toe te laten tot en met 3 januari. Dat gebeurde omdat er door besmette bezoekers al op meerdere niet-covidafdelingen besmettingen waren voorgekomen.

Zeventig betogers tegen de avondklok in Brussel

Op de Kunstberg in Brussel hebben zo'n 70 personen een betoging gehouden tegen de avondklok. De manifestanten vinden dat een buitenproportionele maatregel, die niet alleen hun vrijheid van bewegen inperkt maar ook weinig zoden aan de dijk zet in de strijd tegen het coronavirus. "Er is geen enkele studie die aantoont dat de besmettingen hierdoor dalen", zegt initiatiefnemer Amin Benaissa. "We pleiten voor andere maatregelen die wel proportioneel zijn."

"Voor alle duidelijkheid, we zijn helemaal niet gelinkt aan groepen als Viruswaanzin die alle maatregelen willen doen verdwijnen", zegt Amin Benaissa. "We ontkennen ook het bestaan van het virus niet en we zijn er ons van bewust dat er maatregelen nodig zijn.

Volgens de betogers is de avondklok een veel te verregaande beperking van de vrijheid: "Zeker als die ingaat om 22.00 uur. De avondklok in Vlaanderen, die ingaat om middernacht, is al aanvaardbaarder. Maar dan nog is de vraag of die nut heeft. Er is al een samenscholingsverbod, welke meerwaarde heeft de avondklok om bijvoorbeeld lockdownfeestjes te vermijden?"

Ook het uitblijven van een "coronawet" waardoor alle maatregelen nog steeds met ministerieel besluit worden genomen, getuigt voor de betogers van een gebrek aan democratische legitimiteit.

Nicolas Maeterlinck

Westtoer noteert daling van kusttoerisme de voorbije vakantie, maar horeca is niet ontevreden

Al bij al is het tijdens deze bijzondere kerstvakantie rustig gebleven aan onze kust. Dat blijkt uit cijfers van toerismebedrijf Westtoer: 600.000 dagjesmensen trokken de voorbije twee weken naar zee, en dat zijn er opmerkelijk minder dan vorig jaar tijdens de eindejaarsperiode. Toch zijn de horecazaken die take-away aanbieden, best tevreden over de kerstvakantie.

Onze reporter Tijs Neirynck maakte volgend verslag voor "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Zeer vreemd beeld: 15 Franse departementen vervroegen avondklok naar 18 uur

Frankrijk neemt drastische maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In heel het land gold al een avondklok vanaf 20 uur, maar nu hebben 15 departementen die vervroegd naar 18 uur. Dat leverde zeer vreemde beelden op gisteravond, toen klokslag zes uur alle winkels op slot gingen. "Dit is absurd", reageerde een voorbijganger. "Straks wordt het nog een totale lockdown."

Videospeler inladen...

Vanaf vandaag ook coronatest mogelijk in luchthaven van Charleroi

Op de luchthaven van Charleroi wordt de reizigers vanaf vandaag de mogelijkheid geboden een coronatest op de luchthaven zelf te laten uitvoeren. Wie als Belg uit een rode zone naar huis komt, moet zich in België immers twee keer laten testen. Charleroi volgt daarmee het voorbeeld van de luchthaven van Zaventem, waar gisteren de testcapaciteit zelfs al verhoogd werd.

Bekijk hier de reportage in "Het Journaal" (3 januari):

Videospeler inladen...

Engelse leerkrachten boos over heropening scholen: "Ik ga elke dag huilend naar het werk"

In Engeland verzetten de leerkrachten zich tegen de heropening van de scholen morgen na de vakantie. Dat is niet veilig, vinden ook de Britse onderwijsvakbonden, vanwege de hoogst besmettelijke variant van het coronavirus die nu de ronde doet. In heel het Verenigd Koninkrijk worden elke dag bijna 58.000 nieuwe besmettingen geteld. Maar premier Johnson houdt vol dat het risico voor kinderen minimaal is.

Videospeler inladen...

Van Ranst: "Liever nog iets meer controles van reizigers die terugkeren met de auto"

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) kijkt voorzichtig optimistisch naar de dalende coronacijfers in ons land. Hij geeft wel toe dat ze moeilijk te interpreteren zijn. "We hebben 2 vakantieweken gehad en feestdagen. Dan worden er minder mensen getest."

Anderzijds vergelijken we nu de tweede vakantieweek met de eerste. "En nog zien we een daling, dus dat is goed. De feestdagen zijn eigenlijk prima verlopen, buiten enkele incidenten. Dat is geruststellend."

Minder gerust is Van Ranst over de mensen die terugkeren van op reis. "Als ze zich laten testen en in quarantaine gaan, zal dat meevallen. Maar een aantal mensen doet dat niet en dat is gevaarlijk. Dat getuigt niet van burgerzin."

In de ogen van de viroloog verlopen de controles in de luchthavens en in de stations momenteel goed. "Op de weg zou dat iets meer mogen zijn dan 1 auto om de 10 minuten."

Bekijk hier het gesprek met Marc Van Ranst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Wie na een verblijf van meer dan twee dagen in een rode zone terugkeert naar België, moet een week in quarantaine gaan en zich ook twee keer laten testen op het coronavirus. Voor wie hier voordien geen rekening mee had gehouden, zetten we hier op een rij wat je precies moet doen. 

Dit weekend keren ruim 37.000 geregistreerde reizigers terug uit rode zone

Ruim 40.000 mensen zijn dit weekend teruggekeerd uit het buitenland. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). Het overgrote merendeel van hen kwam uit een rode zone.

Voor gisteren kwamen er 20.389 Passenger Locator Forms (PLF's) binnen. Dat zijn de verplichte formulieren die terugkerende reizigers moeten invullen. Van die groep reizigers kwamen er 17.701 uit een rode zone. Voor vandaag zijn er nog eens 22.315 formulieren geregistreerd. 19.937 mensen gaven daarin aan uit een rode zone te komen.

Het is niet duidelijk hoeveel mensen het land zijn binnengekomen uit een rode zone zonder een PLF in te vullen. Controles in treinstation Brussel-Zuid gisteren wezen in elk geval uit dat er wel degelijk geregeld mensen zonder formulier worden onderschept. Zij krijgen een boete en moeten het formulier alsnog invullen.

Verenigd Koninkrijk gaat vaccinatiecampagne volgende week stevig opvoeren

In het Verenigd Koninkrijk wordt het inenten van inwoners tegen het coronavirus volgende week verder opgevoerd. Dan wordt een tweede coronavaccin, dat van de universiteit van Oxford en farmabedrijf AstraZeneca, in gebruik genomen. Ook openen dan honderden nieuwe locaties de deuren waar mensen terechtkunnen om ingeënt te worden, meldt de dienst volksgezondheid NHS. Er zijn op dit moment al zo'n zevenhonderd vaccinatieposten.

Het inenten met het coronavaccin van de universiteit van Oxford en het Zweedse AstraZeneca begint maandag relatief kleinschalig in ziekenhuizen. Later in de week wordt het vaccin dan op grote schaal verstrekt aan honderden vaccinatieposten die worden aangestuurd door huisartsen, meldt de gezondheidsdienst.

AFP or licensors

Egypte geeft vergunning aan Chinees vaccin Sinopharm

De autoriteiten in Egypte hebben het licht op groen gezet voor het gebruik van het coronavaccin van de Chinese ontwikkelaar Sinopharm. Dat heeft minister van Volksgezondheid Hala Zayed bekendgemaakt.

Al in december heeft Egypte 50.000 dosissen van het Chinese vaccin ontvangen. In de tweede of de derde week van januari verwacht het een tweede lot. "En van zodra dat aankomt, zullen we beginnen met vaccineren", zei Zayed. Het Egyptische ziekenhuispersoneel zal als eerste gevaccineerd worden.

Vorige woensdag maakte Sinopharm bekend dat zijn vaccin voor 79% effectief is. Het is de bedoeling dat het verdeeld wordt in China zelf en in ontwikkelingslanden. Egypte wil 40 miljoen dosissen kopen.

Het Noord-Afrikaanse land voert ook onderhandelingen met AstraZeneca en met Pfizer voor de levering van vaccins. Op een bevolking van ongeveer 100 miljoen inwoners zijn meer dan 140.000 coronabesmettingen vastgesteld. Bijna 7.800 patiënten overleden aan hun besmetting. Na een korte verbetering gingen de besmettingscijfers in Egypte tijdens de herfst opnieuw de verkeerde richting uit. Momenteel worden er ongeveer 1.400 dagelijkse besmettingen geteld.

Kust was minder populair dan vorig jaar tijdens kerstvakantie (maar noteerde toch nog 1,25 miljoen overnachtingen)

Tijdens de voorbije twee weken zijn, ondanks de coronacrisis, toch wel wat Belgen naar de kust getrokken om er even uit te waaien. Dat blijkt uit cijfers van Westtoer. De toeristische dienst van West-Vlaanderen telde 1,25 miljoen overnachtingen. Dat zijn wel beduidend minder dan vorig jaar, toen er 1,6 miljoen overnachtingen werden genoteerd.

Door de huidige omstandigheden gebeurde dat vooral in gehuurde vakantiewoningen of tweede verblijven, een pak minder in hotels. Tijdens de eerste vakantieweek was gemiddeld 60 procent van de vakantiewoningen aan de kust bezet, in de tweede week liep dat op tot 75 à 85 procent. Slechts gemiddeld 10 procent van de hotelkamers was in de voorbije twee weken bezet.

Bekijk hier de journaalreportage over het kusttoerisme in de vakantie (lees verder onder de beelden):

Videospeler inladen...

Westtoer telde ook 600.000 dagjestoeristen. Vorig jaar waren dat er naar schatting zo'n 840.000. De kustgemeenten waren goed voorbereid om die mensen te ontvangen, met onder meer een online druktebarometer waarmee je de lokale situatie live kon nagaan.

Meest gelezen