Lise Åserud / NTB

Noorse koning Harald bezoekt rampgebied nabij Oslo waar nu al zeven lichamen geborgen zijn na aardverschuiving

In Noorwegen heeft de koninklijke familie vanmiddag een bezoek gebracht aan het rampgebied op 30 kilometer van de hoofdstad Oslo. Woensdag is daar het dorp Ask bedolven door een aardverschuiving. Er zijn zeven lichamen gevonden, maar er zijn nog altijd drie mensen vermist.

Het was een ingetogen bezoek van koning Harald, zijn vrouw Sonja en kroonprins Haakon aan Gjerdrum, de gemeente waartoe het getroffen dorpje Ask behoort. De koninklijke familie kwam er poolshoogte nemen van de reddingswerken en haar medeleven betuigen. Er was ook een ceremonie waarbij ze kaarsen aanstaken in de lokale kerk van Gjerdrum. Tevoren hadden koning, koningin en kroonprins gesproken met familieleden van de slachtoffers en met de reddingsploegen die in het gebied naar overlevenden zoeken. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ik leef mee met jullie die met verdriet en onzekerheid het nieuwe jaar ingaan

Koning Harald aan familieleden van de slachtoffers (Via: Aftenposten).

De reddingswerken zijn nog altijd aan de gang, maar veel hoop op overlevenden is er niet. Na twee dagen zoeken werd vrijdag een eerste lichaam geborgen. Sindsdien zijn nu al zeven lichamen van slachtoffers gevonden. Er zijn nog altijd drie andere mensen vermist. Onder de slachtoffers zijn ook twee kinderen. Er zijn ook een tiental gewonden gevallen en ongeveer duizend mensen zijn uit het dorp geëvacueerd. 

Helemaal hopeloos is de zoektocht niet. Volgens experten bestaat de kans dat mensen de ramp overleven in luchtbellen onder de lagen klei. Het zoekgebied is enkele dagen geleden uitgebreid, maar het blijft moeilijk, vooral omdat een aantal huizen in een soort krater is verdwenen. Er bestaat ook een lichte kans op een nieuwe verzakking die dan de hulpverleners zou bedreigen. 

Haakon Mosvold Larsen / NTB

Meest gelezen