AFP or licensors

Opnieuw twee Franse soldaten gedood in Mali

In Mali zijn zaterdagochtend twee Franse soldaten omgekomen. Het gaat om een 33-jarige sergeant en een 24-jarige korporaal. "Hun voertuig was het doelwit van een aanval met een geïmproviseerd explosief tijdens een inlichtingenmissie in de regio Ménaka", zo meldde het Elysée.

Een derde militair raakte gewond, maar verkeert niet in levensgevaar. Frans president Emmanuel Macron betuigde zijn medeleven met de families en de naasten van de slachtoffers.

Minder dan een week geleden kwamen tijdens een operatie in de regio Hombori nog drie Franse militairen om in gelijkaardige omstandigheden. 

Sinds 2013 zijn nu al 50 Franse soldaten gedood in de Sahel. In dat jaar namen islamistische groepen die banden hebben met het terreurnetwerk Al Qaeda de macht over in het noorden van Mali en installeerden ze daar een schrikbewind. Het Malinese leger bleek machteloos en Frankrijk stuurde toen troepen om de islamisten te verjagen, wat ook lukte. 

Sindsdien voeren jihadisten daar met de regelmaat van een klok terreuraanslagen uit. Frankrijk kreeg daarbij de steun van een vredesmacht van de Verenigde Naties waar ook Belgen een tijdje een grote rol in speelden. Tegelijk heeft Frankrijk een eigen Operatie Barkhane opgezet met 5.000 militairen in de Sahel. Samen met de legers van de voormalige kolonies Tsjaad, Niger, Burkina Faso, Mali en Mauretanië proberen die daar de jihadisten onder de duim te houden.

Kaart: blauw is Franse Operatie Barkhane in de Sahel

Meest gelezen