Nicolas Maeterlinck

Meeste mensen die terugkeren uit het buitenland naar België hebben verplicht formulier ingevuld 

Dit weekend zijn al meer dan 40.000 mensen teruggekeerd uit het buitenland. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). Het overgrote merendeel van hen kwam uit een rode zone. Uit cijfers van de politiecontroles van de afgelopen week, blijkt dat de meeste mensen die terugkeerden het verplichte formulier ingevuld hebben. 

Wie naar België reist of terugkeert naar België na een verblijf van 48 uur of langer in het buitenland moet een zogenaamd Passenger Locator Form (PLF) invullen. Voor gisteren kwamen er 20.389 PLF's binnen. Van die groep reizigers kwamen er 17.701 uit een rode zone. Voor vandaag zijn er nog eens 22.315 formulieren geregistreerd. 19.937 mensen gaven daarin aan uit een rode zone te komen. 

Het is niet duidelijk hoeveel mensen het land zijn binnengekomen uit een rode zone zonder een PLF in te vullen. Uit controles van de federale politie blijkt dat de meeste mensen het formulier wel invullen.  

Afgelopen week heeft de politie 43.000 mensen die in ons land aankwamen gecontroleerd op het  het invullen van PLF en de verplichte negatieve test voor niet-Belgen. Gisteren waren er bijvoorbeeld 4.500 controles. 

Het grootste deel van de controles gebeurde in de luchthaven, de andere in de treinstations en op de weg. Uit de controles blijkt dat de meeste mensen het PLF-formulier hebben ingvuld. In totaal kregen maar een 100-tal mensen een boete omdat ze niet in orde waren. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is tevreden met deze cijfers. "We zien dat de informatie- en waarschuwingscampagne die we gedaan hebben, gewerkt heeft. Aan de grenzen is er een sterke stijging van de ingevulde en gecontroleerde formulieren van terugkeerders uit een rode zone."

"Die controles zullen de komende dagen en weken verscherpt blijven. De regels die we vandaag  kennen, gelden minstens tot 15 januari en ook nadien is het waarschijnlijk dat er nog regels zullen gelden voor terugkeerders uit rode zones", zegt Verlinden.

Het controleren of de mensen effectief in quarantaine gaan is nog een andere zaak. "Er wordt wel degelijk opgevolgd of mensen in quarantaine zijn gegaan. Dat is in de eerste plaats iets dat toekomt aan de lokale besturen en de deelstaten. Zij werken nog aan een verstrengende opvolging van die controle van de quarantaine. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door iemand op te bellen om te checken of zij/hij inderdaad in quarantaine gegaan zijn."

Bekijk hier het gesprek met Verlinden in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Viroloog Marc Van Ranst pleit voor meer controles op de weg

Viroloog Marc Van Ranst vindt dat de controles op de luchthavens en in de stations goed verlopen. "Op de weg zou dat iets meer mogen zijn dan 1 auto om de 10 minuten", zei hij in "Het journaal". 

Hij hoopt ook dat de terugkerende reizigers zich effectief zullen laten testen en in quarantaine gaan. "Dan zal het meevallen. Maar een aantal mensen doet dat niet en dat is gevaarlijk. Dat getuigt niet van burgerzin."

Wie na een verblijf van meer dan twee dagen in een rode zone terugkeert naar België moet een week in quarantaine gaan en zich ook twee keer laten testen op het coronavirus.

Bekijk hier het gesprek met Marc Van Ranst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen