Videospeler inladen...

Trump zet partijgenoot onder druk om verkiezingsresultaat Georgia aan te passen: "Ik wil gewoon 11.780 stemmen vinden"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft geprobeerd het resultaat van de presidentsverkiezingen in de staat Georgia in zijn voordeel te laten aanpassen. Hij deed dat in een lang telefoongesprek met de verantwoordelijke Republikeinse minister van de staat Georgia, Brad Raffensperger. Het bericht staat in de Washington Post. De krant heeft ook een gelekte opname van het bewuste gesprek online gezet. 

Tijdens het bewuste telefoongesprek zette de president zijn partijgenoot er onverbloemd toe aan om "genoeg stemmen voor hem te vinden" en het resultaat "opnieuw te berekenen". 

Volgens de Washington Post deed Trump dit smekend, en dreigend met strafrechtelijke vervolging, op een gegeven moment waarschuwend dat Raffensperger een "groot risico" nam. Trump wilde dat de ambtenaar het resultaat nog eens zou onderzoeken "met mensen die antwoorden willen".

Stemmen vinden

Na afloop bestempelde de president zijn onwrikbare partijgenoot als "onwetend". Trump heeft in Georgia nipt verloren van zijn Democratische uitdager Joe Biden, met name met 11.779 stemmen. 

De president zou op een bepaald moment hebben gezegd: "Kijk. Alles wat ik wil is dit. Ik wil gewoon 11.780 stemmen vinden, wat een meer is dan degene die ik heb. Want ik heb in de staat gewonnen en het is niet eerlijk mij zo de zege te ontnemen".

Beluister hier fragmenten van het bewuste telefoongesprek en lees eronder verder:

In Georgia zijn de stemmen twee keer herteld. Ondanks de beweringen van Trump zijn er ook geen aanwijzingen van fraude gevonden.  Raffensperger probeerde tijdens het "verwarde en soms onsamenhangende" gesprek zijn partijgenoot duidelijk te maken dat hij zich baseert op doorprikte samenzweringstheorieën, dat hij steunt op verkeerde informatie en dat de zege van Biden eerlijk en juist is. "Wij geloven dat onze tellingen kloppen", zei hij ook, eraan toevoegend dat de resultaten ook bij rechtbanken staande zijn gebleven.

Trump vertelde Raffensperger ook dat, als hij niets deed, dit een schaduw kan werpen op de kansen van de twee Republikeinen die woensdag tijdens een tweede ronde hun Senaatszetel verdedigen. De president zei op een verkiezingsmeeting in Georgia de fraude te zullen aankaarten.

Volgens de krant toont het telefoontje aan hoe "bezeten en vertwijfeld" Trump door zijn nederlaag is. Hij gelooft nog steeds door een omkering van het verkiezingsresultaat in voldoende strijdstaten alsnog aan een tweede ambtstermijn te kunnen beginnen. Nog volgens de Washington Post rijzen er bij verkiezingsexperten vragen over de legaliteit van het telefoontje.

Tegenspraak op Twitter

Trump schrijft op Twitter dat hij zaterdag inderdaad met Raffensperger had gesproken over de "verkiezingsfraude" in Georgia, maar dat Raffensperger niet wilde of niet kon antwoorden op zijn vragen.  

Raffensperger sprak de president een halfuurtje later tegen. "Met alle respect, president Trump: wat u zegt is niet waar. De waarheid zal uitkomen."

"Radeloos"

Correspondent Björn Soenens stelt vast dat Trump zijn verlies maar niet kan aanvaarden: nu - 55 dagen na de verkiezingen - niet en voor de rest van zijn levensdagen niet, ook al hebben hertellingen uitgewezen dat hij wel degelijk heeft verloren.

Beluister hier de duiding die Amerika-correspondent Björn Soenens zondagavond gaf in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen