Belga

Unicef roept op om coronavaccins ook in vluchtelingenkampen te krijgen: "Vragen grote dosis politieke moed"

Vluchtelingenorganisaties zijn bezorgd over de verdeling van coronavaccins in de vele vluchtelingenkampen in het Midden-Oosten. In ons land en in de rest van Europa is de vaccinatie van de bevolking stilaan begonnen. Maar de toegang tot vaccins in bijvoorbeeld Syrië, Jemen of Irak blijft eerder beperkt. De vluchtelingenorganisaties vrezen dat daardoor de vele vluchtelingen in die landen pas erg laat ingeënt zullen kunnen worden.

"Internationale solidariteit is nu erg belangrijk", zegt Geert Cappelaere van Unicef in een interview aan "De ochtend" op Radio 1. "Alle landen zijn bezorgd om hun eigen bevolking en daardoor is er  een wedloop aan de gang om de vaccinatie van die bevolking rond te krijgen. Maar we moeten beklemtonen dat die wedloop niet ten koste mag gaan van de vluchtelingen, die ook nood hebben aan die vaccinatie."

"Er worden wel vaccins aangeboden", stelt Cappelaere. "Zo heeft Rusland bijvoorbeeld vaccins aangeboden aan Syrië, maar dat zijn vaccins die door de internationale organisaties nog niet geratificeerd zijn. Daardoor blijft het wachten op vaccins die internationaal echt goedgekeurd zijn voor gebruik."

"De vaccinatie in de vluchtelingenkampen zal dus afhankelijk zijn van de internationale politiek en de internationale solidariteit. Als de vaccins beschikbaar zijn, kunnen de vluchtelingenorganisaties de verdeling daarvan wel aan, die logistieke opdracht is het probleem niet."

"Het zal wel afhangen van een grote dosis politieke moed. Regeringen moeten de moed hebben om niet enkel vaccins voor de eigen bevolking ter beschikking te hebben maar ook om buiten de grenzen te kijken. Want het virus stopt niet aan die grenzen." 

Meest gelezen