Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Vicepresident Mike Pence "verwelkomt" poging van Republikeinse senatoren om verkiezing van Joe Biden te blokkeren

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence mengt zich nu toch in het touwtrekken rond de overwinning van de Democraat Joe Biden bij de presidentsverkiezingen. Pence leek zich daar eerder bij neer te leggen, maar steunt nu een initiatief van 12 Republikeinse senatoren die weigeren om de resultaten van de verkiezingen goed te keuren. Volgende week moet het Congres daarover stemmen.

Het is normaal een formaliteit, maar op woensdag 6 januari moeten beide kamers van het Congres onder leiding van  vicepresident Mike Pence officieel de resultaten van de presidentsverkiezingen geldig verklaren. Of liever: ze wettigen dan de stemmen van het bekende kiescollege,  de instelling waarin de kiesafgevaardigden van de staten de volgende president benoemen.

Doorgaans valt dat nauwelijks op, maar deze keer is dat anders. Er zijn nu al 12 Republikeinse leden of toekomstige leden van de Senaat die weigeren om hun goedkeuring te geven. Onder hen ook de bekende Texaanse conservatief Ted Cruz. Die willen samen met enkele Republikeinen in het Huis tien dagen uitstel afdwingen om "mogelijke verkiezingsfraude" te laten onderzoeken. 

Nu hebben ze wettelijk het recht om dat te doen, maar veel kans maakt het initiatief niet. Zelfs als er nog enkele Republikeinse senatoren zich daarbij aansluiten, zouden de meesten de zege van Joe Biden wel willen bekrachtigen en bovendien moet er een meerderheid in beide kamers zijn om uitstel af te dwingen. Omdat de Democraten een meerderheid in het Huis hebben, is de kans zo goed als onbestaande.

Wel leidt het initiatief tot ergernis bij de staf van de toekomstige Democratische president Joe Biden. Die maakte zich eerder al boos omdat de regering van huidig president Donald Trump de overdracht van de macht vertraagt en tegenhoudt met beschuldigingen over kiesfraude zonder dat daarover enig bewijs geleverd is. Trump legt zich nog altijd niet neer bij zijn nederlaag.

Meest gelezen