AFP or licensors

Vraagtekens bij werkgevers na kerstvakantie: "We weten nog niet wie er morgen werkt"

De verplichte quarantaine voor al wie terugkeert uit een rode zone, dreigt heel wat roet in het eten te gooien bij bedrijven met buitenlandse werknemers, zoals de bouw. Ook in andere sectoren zitten planners soms met de handen in het haar, want wie van het personeel is er allemaal in het buitenland geweest? En wie kan er morgen wél werken?

Wie langer dan 48 uur in een rode zone in het buitenland is geweest, moet zeker 7 dagen in quarantaine, tot hij of zij op dag 7 na terugkeer een negatieve PCR-test kan voorleggen.  

Die regel dreigt morgen, de eerste dag na de kerstvakantie, problemen te veroorzaken voor werkgevers van wie de werknemers hier geen rekening mee hadden gehouden. 

In de bouw is er bijvoorbeeld grote onzekerheid over de heropstart van de werven. In de sector werken naar schatting 50.000 buitenlandse werknemers. Zij zullen wel niet allemaal naar hun familie zijn gereisd tijdens de voorbije vakantie, maar een aanzienlijk deel heeft dat natuurlijk wel gedaan.  

De Confederatie Bouw, de werkgeversorganisatie van de grote bouwbedrijven, gaat ervan uit dat een deel van de werven  de eerste week van januari stil zal liggen.  

De Confederatie betreurt dat de regels gewijzigd zijn op een moment dat veel werknemers al in het buitenland zaten, maar roept haar leden wel op de quarantainemaatregel te volgen.

Wat is er ook alweer veranderd?

Op 7 december werd aangekondigd dat vanaf 18 december iedereen die na een verblijf van meer dan 48 uren uit een rode zone zou terugkeren verplicht 10 dagen in quarantaine zou moeten gaan. Bij een negatieve test op dag 7 zou je dan uit quarantaine mogen. 

Op het Overlegcomité van 18 december werd formeel beslist tot een quarantaine van 7 dagen, met aansluitend een negatief testresultaat.  Maar toen liet men het nog wel afhangen van de gegevens op het Passenger Location Form.

Op 30 december werd uiteindelijk aangekondigd dat er vanaf 31 december twee keer getest moest worden: op dag  1 en dag 7.  De verplichte quarantaine werd wel ingekort van 10 naar 7 dagen. Lees hier meer over de quarantaineregels.

Ook bij de Bouwunie, de federatie van 8.000 KMO's in de bouwsector, is te horen dat het werk op bepaalde werven uitgesteld zal moeten worden. 

"Uiteraard roepen wij onze leden op de wet na te leven", zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens, "maar wij betreuren wel de gang van zaken." 

Overigens verduidelijkt Waeytens dat een werkgever die zijn werknemers of gedetacheerden niet oplegt de verplichte quarantaine na te leven, een sanctie riskeert van 200 tot 4.000 euro, per overtreding.

14 dagen vertraging

Dirk Hellemans, een aannemer uit Herentals, werkt met een 20-tal eigen mensen en 20-tal mensen in onderaanneming, vooral Polen. “We hebben ons eigen personeel op voorhand verwittigd en waarschijnlijk zijn zij niet op vakantie gegaan”, zegt hij.

“De Poolse mensen, die in dienst zijn van onderaannemers, zijn 14 dagen geleden, bij de start van het bouwverlof, vertrokken naar hun familie in Polen. Zij zijn ook op voorhand verwittigd dat ze een negatieve test moeten kunnen voorleggen.” 

“Maar nu ze terugkomen, zullen ze het bericht krijgen dat ze in quarantaine moeten.” Hellemans heeft deze mensen nog niet kunnen bereiken en hen nog niet kunnen waarschuwen. “Dat is zowel voor hen als voor ons moeilijk. Zij vallen zonder inkomen en wij hebben op een werf bouwmaterialen besteld, maar hebben er geen idee van of we die zullen kunnen lossen. We zullen morgen moeten rondbellen en zien wie er al dan niet zal zijn. ” 

Voor Hellemans is er dus heel veel onduidelijkheid, “met uiteraard vele financiële gevolgen”. Hij vreest vooral voor een domino-effect, omdat de bouw een aaneengesloten keten is. 

“Als de ene ploeg zijn werk niet kan doen, valt een andere ploeg zonder werk. Bovendien is het voldoende dat er één persoon - denk maar aan een kraanman - afwezig is om een hele ploeg veel tijd te doen verliezen. ” Hellemans vreest dat zijn bedrijf opkijkt tegen 14 dagen met vertragingen.

Ook busbouw

Niet alleen in de bouw vrezen ze de komende tijd voor problemen door de quarantainemaatregel. Ook bij de vestiging van busbouwer VDL in Roeselare dreigt bijvoorbeeld hinder, zegt algemeen directeur Peter Wouters. 

Van de bijna 700 mensen die in de fabriek werken, zijn er een 40-tal Oost-Europeanen, vooral Roemenen. Zij werken ook allemaal samen op één afdeling, de elektro-afdeling.  

Wouters wist vanmiddag nog niet af deze mensen de afgelopen weken naar hun familie zijn gegaan.  Dat zullen ze bij VDL pas morgen van alle betrokken werknemers weten. Niet iedereen kon al worden bereikt.

Hoewel de werkgever begrip had voor hun situatie, werd het de werknemers voor de kerstvakantie toch afgeraden om naar het buitenland te gaan. Er is op gewezen dat bij terugkeer uit een rode zone quarantaine verplicht zou zijn en dat dit gevolgen kon hebben voor de werking van het bedrijf. "We hopen dat deze ontrading gewerkt heeft."

Als de oproep toch niet door iedereen is opgevolgd is, vreest Wouters voor een verstoring van de productielijn. "We zijn aan het bekijken hoe we kunnen vermijden dat de productielijn stilvalt."

Meest gelezen