Videospeler inladen...

Zorgen om felle corona-uitbraken in Duffel, Lier en Wuustwezel, maar geen nieuwe, besmettelijkere virusvariant

In drie Antwerpse gemeenten is de afgelopen dagen een verontrustende stijging van het aantal coronabesmettingen vastgesteld. Het gaat om de gemeenten Duffel, Lier en Wuustwezel. Dat meldt de krant De Tijd en het werd bevestigd aan VRT NWS. In Duffel en Lier gaat het om uitbraken in woonzorgcentra, in Wuustwezel gaat het om besmettingen in de familiale sfeer.  Aanvankelijk werd gevreesd voor een nieuwe, besmettelijkere virusvariant. Maar volgens virologen is de boosdoener een oude bekende:  variant D614G die al sinds maart in Europa is.

"Tot nog toe zijn wij altijd gespaard  gebleven van veel en zware coronagevallen. Maar heel recent is gebleken, in de drie woonzorgcentra die we hebben in Lier, dat de besmettingen in stijgende lijn gaan. De besmettingen zijn blijkbaar ook zwaarder." Aan het woord is Frank Boogaerts (N-VA), burgemeester van Lier.

Dieter Wouters (CD&V), burgemeester van Wuustwezel, spreekt op zijn beurt van een abnormale stijging van 60 procent in het aantal besmettingen in 7 dagen tijd, in zijn gemeente. 

“Het is niet te verklaren", zegt Wouters. "De mensen hebben hier niet op een andere manier kerst gevierd dan elders. Ze gaan niet vaker de grens over dan vroeger, dus wij hebben eigenlijk geen verklaring. Het zit in de familiale sfeer, maar er zijn geen linken tussen de besmettingen. Dus een eventuele variant van het virus zou een verklaring kunnen zijn.” 

Bekijk hier de verklaringen van de burgemeesters van Lier en Wuustwezel (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Over naar Herman Goossens, professor microbiologie (UAntwerpen) en hoofd van de Taskforce Testen. Wat is zijn inschatting? In de eerste plaats zegt hij in “Het Journaal” dat we heel voorzichtig moeten om hier meteen conclusies aan te verbinden.

Tegelijk stelt hij met ons vast dat er in een aantal woonzorgcentra een aantal “explosieve” uitbraken van het coronavirus opduiken en “dat verontrust ons”, zegt professor Goossens. 

Goossens kijkt ook naar de uitbraak in woonzorgcentrum Hemelrijck, in Mol, waar in eerste instantie met de vinger naar het bezoek van een hulpsint werd gewezen als oorzaak.  Na die uitbraak zijn in dat woonzorgcentrum de afgelopen weken al 26 doden gevallen.

Dit zou misschien een verklaring kunnen zijn van de explosieve uitbraak in Mol.

Professor Herman Goossens

In Mol is intussen gebleken dat een bepaalde virusvariant in het woonzorgcentrum aanwezig was: de zogenoemde D614G-mutatie. Die mutatie is niet nieuw. In China dook ze al op in januari vorig jaar en sinds maart is ze ook in Europa aanwezig. 

Professor Goossens benadrukt dat D614G verschillend is van de virusvariant die in het Verenigd Koninkrijk rondgaat. “Daar is geen discussie over.  De Britse variant vertoont mutaties op 17 plaatsen. D614G vertoont maar één mutatie. Van de Britse variant weten we dat die besmettelijker is. Van D614G weten we dat niet zeker. ”

Onderzoek bij hamsters

Goossens verwijst wel naar een laboratoriumonderzoek waarover onlangs, op 18 december, nog een artikel werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science

In dat onderzoek, met hamsters, werd aangetoond dat coronavirussen met de D614G-mutatie besmettelijker zijn dan de oorspronkelijke coronavirussen die de mutatie niet hebben. Toch wil Goossens geen al te grote conclusies trekken uit het onderzoek. Hij wijst er ook nog eens op dat die mutatie in Europa al langer aanwezig is en intussen ook dominant is geworden.  

Bekijk hier het volledige gesprek met professor Herman Goossens in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

"Corona is nu eenmaal een heel besmettelijk virus"

Collega-viroloog Steven Van Gucht bevestigt dat D614G de meest voorkomende variant is in Europa. "Wie vandaag bij ons met corona besmet geraakt, geraakt meestal besmet met D614G. Dus als die variant nu een uitbraak veroorzaakt in een rusthuis , dan is dat geen nieuws.

Van Gucht kan niet meteen verklaren waarom de woonzorgcentra in Mol, Duffel en Lier zo hard door het virus getroffen werden. Maar hij heeft wel een hypothese: “Aan het begin van de pandemie zagen we wel meer grote uitbraken. Dat kwam omdat we toen nog niet met het virus vertrouwd waren en personeel in woonzorgcentra niet wist hoe er mee om te gaan. Intussen zijn de woonzorgcentra  beter uitgerust en weet het personeel hoe in te grijpen. Maar dat sluit nieuwe uitbraken niet uit. Corona is nu eenmaal een heel besmettelijk virus, daar heeft het geen mutaties voor nodig. Mutaties maken het virus hooguit nog besmettelijker."

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen