CHECK: 5 onwaarheden in ophefmakend telefoongesprek president Trump met vraag om "stemmen te vinden"

In een telefoongesprek van een uur probeerde de Amerikaanse president Donald Trump het resultaat van de presidentsverkiezingen in de staat Georgia te beïnvloeden. Maar hij vertelde aan de Republikeinse minister van de staat Georgia tientallen onwaarheden die al eerder werden weerlegd. Wij selecteerden de vijf voornaamste. 

Trump drong er bij de minister van Georgia op aan om 11.780 stemmen “te vinden” zodat hij de nodige 16 kiesmannen kan verzamelen om Georgia uit de handen van verkozen president Joe Biden te krijgen. Het lijkt erop dat de president tijdens zijn gesprek met zijn partijgenoot verschillende leugens verzamelde die al een tijdje de ronde doen op sociale media.

Wat zeggen de feiten? President Trump verloor de verkiezingen in Georgia van zijn tegenkandidaat Joe Biden met een verschil van 11.779 stemmen op een totaal van bijna 5 miljoen stemmen. Tot drie keer toe zijn de stemmen intussen herteld. Tot op vandaag werden geen klachten van fraude bewezen. Rechters hebben die herhaaldelijk afgewezen. Het verkiezingsresultaat in Georgia werd bekrachtigd en ook Republikeinse verkiezingscontroleurs hebben al bevestigd dat de verkiezingen eerlijk verlopen zijn.

Wat zeggen de feiten: Het klopt dat er op de dag na de verkiezingen een groot pak stemmen is bijgekomen. Maar dat was voorspeld door zowel de media als verkiezingswaarnemers, ook van de Republikeinse partij. Veel stemmen werden immers per post verstuurd. Het duurde ook langer om die te tellen, omdat die eerst geverifieerd moeten worden. President Trump had hiervoor zelf zijn kiezers op voorhand gewaarschuwd. Hij had hen gevraagd om persoonlijk hun stem uit te brengen in het kieslokaal. Daarom ook dat op verkiezingsdag veel stemmen naar Trump gingen, terwijl de poststemmen vooral voor Joe Biden bestemd waren.

Wat zeggen de feiten: de bewakingsbeelden van Fulton County waarvan Trump spreekt, tonen geen onregelmatigheden volgens verkiezingsambtenaren. U kan de video's hier bekijken. Er zijn geen koffers, maar wel stemcontainers op wieltjes zichtbaar. Er was een tijdelijk waterlek, waardoor het tellen tijdelijk werd stilgelegd. De Republikeinse waarnemers gingen ervan uit dat het telbureau verlaten was, omdat het nacht was geworden en er even gestopt werd met tellen. Het waterlek bracht nergens schade toe. Ook een onafhankelijk orgaan dat het tellen moest controleren bevestigt dat er geen fraude is gebeurd.

Bron: Twitter @Patrickbyrne Foto van zogenaamde "valse stembiljetten"

Trump verwijst ook naar beelden zoals hierboven van valse stembiljetten die op sociale media duchtig gedeeld werden. Maar dat bleek achteraf om reserve-stembiljetten te gaan, niet om speciaal bijgedrukte stembrieven om de verkiezingen te vervalsen. Dat bevestigde eerder de Republikeinse verantwoordelijke voor de verkiezingsoperatie in de staat Georgia.

Wat zeggen de feiten: Er is nergens gefraudeerd met de zogenaamde Dominion machines of elektronische stemcomputers. Volgens het federale agentschap dat instaat voor de beveiliging van de verkiezingen is er tot op heden geen bewijs dat er stemmen gewist of verloren zijn gegaan, of dat er stemmen zijn gewijzigd of gecompromitteerd.  Lees hier de officiële verklaring.

Wat zeggen de feiten: Volgens de officiële statistieken hebben in Detroit (in de staat Michigan) 51% van het totaal aantal kiezers hun stem uitgebracht, niet 139%. Trump zei in het gesprek ook dat “duizenden doden” gestemd hadden in Michigan, 18.000 om precies te zijn. Dat werd eerder al ontkracht door de overheid in Michigan. “We zijn ons niet bewust van één bevestigd geval”, zo klinkt het. In de hele staat zijn meer dan 5,5 miljoen mensen gaan stemmen, en dat is een historisch record.

Lees verder onder de foto

Bron: Overheid Detroit  "November 2020 Election Summary Report"

Het getal 200.000 in de staat Pennsylvania berust op een foutieve berekening door plaatselijke Republikeinse volksvertegenwoordigers. Volgens de lokale overheid van Pennsylvania baseerden de Republikeinen zich op onvolledige informatie, en ze noemde dit eerder al "duidelijke misinformatie”. 

Beluister hieronder fragmenten van het bewuste telefoongesprek

Meest gelezen