82-jarige priester van Zoutleeuw overvallen op klaarlichte dag: "Vroegere buurman is mijn reddende engel"

De politie van de Getevallei is op zoek naar de dader van een overval afgelopen weekend in Zoutleeuw. André Pypen, priester en ereburger van de stad werd er op klaarlichte dag in zijn woning op de Grote Markt overvallen. Hij kwam er gelukkig enkel met de schrik van af. Zijn vroegere buurman kon tijdig ingrijpen.

André Pypen opende zaterdag nietsvermoedend de deur toen er bij hem werd aangebeld. Een grote man vroeg André of hij bij het postkantoor was. "Een nogal onnozele vraag", zegt André, nu hij terugblikt op de feiten. "Ik wees de man  er op dat het postkantoor iets verderop ligt. Maar hij bleef staan. Hij moest een aangetekende zending doen. Toen ik hem niet kon helpen, eiste hij 100 euro. Toen wist ik dat er iets niet klopte."

Gevecht

De priester probeerde zijn deur te sluiten, maar de verdachte man verhinderde dat door zijn voet tussen de deur te steken. "Hij kwam zomaar binnen", gaat André verder. "Toen ik naar de telefoon liep om de politie te bellen, achtervolgde hij mij. Hij duwde me omver en de kerstboom viel om. Verschillende kerstballen vielen op de grond. Dus ik begon te roepen en gelukkig heeft dat de aandacht getrokken van mijn vroegere buurman die hier toevallig voorbijkwam."

Ik zag twee mensen vechten, gelukkig schrikte mijn geklop op het raam de indringer af

Benny Vanrijkel

"Ik hoorde iemand de politie roepen", vertelt Benny Vanrijkel. "Toen ik stoelen hoorde vallen, wist ik dat er iets aan de hand was in de woning van André. Ik geraakte niet binnen, maar zag wel dat twee mensen aan het vechten waren. Door mijn geklop op het raam is de indringer opgeschrikt. Toen ik de politie belde, stond de man plots voor mij en zei me dat André hem nog 100 euro verschuldigd was. Uiteindelijk zette de man het op een lopen."

André moest even bekomen van het gebeuren, maar raakte gelukkig niet gewond. "Ik ben enorm blij dat het goed is afgelopen. Die man kon evengoed een mes of ander wapen bij zich gehad hebben. Ik ben mijn "redder in nood" dan ook ontzettend dankbaar." 

Onderzoek

De politie en parket zijn intussen een onderzoek gestart , maar van de dader is er voorlopig geen enkel spoor. “Ik dacht dat ik hier veilig in Zoutleeuw woonde. Maar blijkbaar ben je nergens echt veilig”, zegt André nog. "Gelukkig heeft de kerkfabriek me een camera aan de deurbel beloofd", besluit de priester nog.

Meest gelezen