Aannemer uit Herentals: "Eén van onze werven zal niet kunnen opstarten omdat we metsers en bezetters missen"

Het bouwverlof is afgelopen maar de heropstart van de werven zal niet overal vlot verlopen. Heel wat bouwbedrijven hebben werknemers in dienst die tijdens de kerstvakantie op bezoek zijn geweest bij hun familie, in Polen, Bulgarije of Roemenië. Ook zij moeten nu verplicht zeven dagen in quarantaine. "We hadden onze eigen werknemers gevraagd om niet naar het buitenland te gaan en ze hebben zich daaraan gehouden, maar bij de onderaannemers zijn wel mensen naar Polen of Bulgarije vertrokken", vertelt aannemer Dirk Hellemans uit Herentals op Radio 2 Antwerpen. 

"We hebben vanmorgen al telefonisch rondvraag gedaan en daaruit blijkt dat al onze werven met onze eigen werknemers zullen kunnen opstarten", zegt Hellemans. "Bij de onderaannemers is het nog koffiedik kijken maar het ziet ernaar uit dat we al zeker metsers en bezetters missen. Dat is één werf die niet zal kunnen opstarten. Die mensen hebben een negatieve test vanuit Polen maar ik ben aan het uitvissen of die hier wel geldig is, en of ze hier opnieuw getest moeten worden."

Dirk Hellemans had vooraf aan zijn werknemers gevraagd om niet naar het buitenland te gaan. "Onze eigen werknemers hebben zich daar goed aan gehouden. Maar het zijn vooral de mensen die voor onderaannemers werken en die een vast verblijfplaats hebben in Polen of Bulgarije. Ik kan moeilijk aan hen vragen om niet naar huis te gaan voor de feestdagen. Zij zijn vertrokken, maar ze gingen er wel van uit dat een negatieve test genoeg was om na de vakantie opnieuw te kunnen beginnen werken."

Die mensen zijn naar hun familie vertrokken, denkende dat een negatieve test genoeg was om na de vakantie terug te beginnen werken. En dan zijn de regels veranderd

Dirk Hellemans, aannemer

Hellemans betreurt dus dat de maatregelen in de loop van de kerstvakantie nog gewijzigd zijn. "Onze mensen komen nu nietsvermoedend terug en krijgen een telefoontje met het bericht dat ze zeven dagen verplicht in quarantaine moeten. Dat betekent dat ze hier verblijfskosten hebben en geen inkomen krijgen, en dat levert soms moeilijke gesprekken op."

Extra organisatie

Werknemers die naar het buitenland zijn geweest, moeten hun quarantaine zeker uitzitten, vindt Hellemans, ook al lopen sommige werven dan vertraging op. "We mogen het risico niet lopen en we zijn daar voor een stuk verantwoordelijk voor. Wij controleren echt wel de mensen die terugkomen uit het buitenland. Dat brengt wel extra organisatie met zich mee. Als een bezetter niet kan bezetten, kan de elektricien niet verder afwerken en ga zo maar door. Maar het gaat om slechts zeven dagen en ook de bouwsector moet zich schikken naar de coronamaatregelen."

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen