Antwerpse WonderWijven vzw organiseert grote inzamelactie maandverband en tampons voor meisjes en vrouwen in armoede

Een tijdje geleden kwam Marijke Fonteyn, de oprichtster van de vzw WonderWijven, op het idee om een grote inzamelactie van maandverband en tampons op poten te zetten. Het idee kwam als reactie op een nieuwe wet in Schotland die maandverband en tampons gratis maakt omdat veel vrouwen en meisjes die niet kunnen betalen. De inzamelactie van WonderWijven vzw werd heel snel groter dan verwacht, zodat ze ondertussen al een tweede lading maandverbandpakketten kunnen gaan afleveren bij Moeders voor Moeders in Borgerhout.

De vzw WonderWijven is een groep van zo'n 23.000 vrouwen, die mekaar vooral online ontmoeten in een facebookgroep. "Onze basiswaarden zijn bezieling, verbinding en groei", vertelt Tine Stikkers op Radio 2 Antwerpen, "en we vergeten vooral ook nooit onze humor en zottigheden", voegt ze er lachend aan toe. De vzw werd opgericht door Marijke Fonteyn en is gevestigd in Millegem bij Ranst.

Toen eind november in Schotland een wet werd goedgekeurd dat maandverband en tampons gratis worden, kwam Marijke Fonteyn, de oprichtster van WonderWijven vzw, op het idee om hier bij ons ook zoveel mogelijk meisjes en vrouwen in armoede van gratis maandverband te voorzien. Ze kreeg meteen heel wat leden enthousiast voor een inzamelactie, waaronder Tine Stikkers uit Heist-op-den-Berg. "Ik ben er heel erg van geschrokken toen ik hoorde voor hoeveel meisjes en vrouwen maandverband een luxeproduct blijkt te zijn", vertelt ze in het middagprogramma van Radio 2 Antwerpen.

Ik ben geschrokken toen ik hoorde voor hoeveel meisjes en vrouwen maandverband een luxeproduct is

Marijke Fonteyn (WonderWijven vzw)

De inzamelactie werd al heel snel groter dan verwacht. "We hebben al een eerste lading van een duizendtal maandverbandpakketten afgeleverd bij Moeders voor Moeders in Borgerhout. Dat is een organisatie die zorgt voor gratis kleren en eten voor moeders die in armoede leven. Volgende week kunnen we al een tweede lading leveren. We hebben bovendien ook een aantal inzamelpunten waar mensen zelf pakketten kunnen gaan afleveren, en we hebben ook een rekeningnummer geopend waar mensen op kunnen storten zodat wij maandverband en tampons kunnen gaan kopen." 

Als je wil meedoen met de actie kan je terecht voor meer uitleg op de facebookpagina van WonderWijven vzw. Alle informatie over de vzw WonderWijven vind je op de link naar hun website.
 

Meest gelezen