Radio 2

Vriendenkring brandweer biedt hulp aan voor herstelling van beschadigde Sint-Barbarakapel in Lennik

De vriendenkring van de Lennikse brandweer biedt zijn hulp aan voor het herstellen van de Sint-Barbarakapel in Eizeringen. Het dak van de kapel raakte onlangs beschadigd. Het is niet duidelijk of dat door storm Bella gebeurde of door de mysterieuze knal in de buurt, kort voor de jaarwisseling. De oorzaak van die knal blijft voorlopig nog onbekend. 

De Sint-Barbarakapel in Eizeringen heeft voor de brandweer een bijzondere betekenis, want de heilige Barbara is de beschermheilige van de brandweer en van andere gevaarlijke beroepen. Toen het dak van de kapel kort voor de jaarwisseling beschadigd raakte, bood de vriendenkring van de lokale brandweer meteen hulp aan bij de herstelling. 

Erfgoed

Maar die herstelling moet volgens de regels gebeuren, want de kapel en haar omgeving zijn beschermd erfgoed. "We konden de dakpannen niet zomaar door een ander model vervangen", vertelt Willy Vanderstraeten, de voorzitter van de vriendenkring. "Gelukkig had een gemeente-arbeider thuis nog wat dakpannen van hetzelfde model liggen, waardoor het dak al voorlopig kon worden hersteld."

Kaarsje branden

Maar de kapel heeft eigenlijk een grondige restauratie nodig. "Er is ook een steunbalk kapot en het metselwerk is gescheurd. Dat moet volgens de regels van de kunst hersteld worden, want de kapel is beschermd. Maar als de gemeente die werkzaamheden in eigen beheer mag uitvoeren, willen wij als vriendenkring gerust mankracht leveren", zegt Vanderstraeten.  "Het zou mooi zijn mochten we op 4 december, de feestdag van de heilige Barbara, in stoet naar de herstelde kapel kunnen trekken om er bloemen neer te leggen en een kaarsje te branden", besluit Vanderstraeten.

Meest gelezen