CHECK: Wapens in video met schietende jongeren in Antwerpen zijn alarmpistolen

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken deelde een video op zijn facebookpagina waarin enkele jongeren ogenschijnlijk met vuurwapens in het rond schieten. “Nieuwjaarsnacht in Antwerpen (Wijk Rozemaai) Dit is toch niet normaal!?”, schreef Van Grieken in zijn Facebookpost. De video werd intussen meer dan 300.000 keer bekeken. Uit analyse van VRT NWS blijkt dat de video effectief in Antwerpen is gemaakt en dat het gaat om alarmpistolen, geen echte vuurwapens. Dergelijke alarmpistolen kun je legaal kopen, maar ermee schieten in het openbaar is illegaal.

Op de video die door Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken werd gedeeld, zijn een viertal jongeren te zien. Twee van hen hebben een pistool vast, zo lijkt het. Ze  schieten er mee in de lucht. Op een ander fragment zie je een jongere die in de richting van een gebouw lijkt te schieten. De beelden zouden gemaakt zijn op oudejaarsavond in de wijk Rozemaai in Antwerpen.

Om de echtheid van de video te bepalen, maakte VRT NWS een visuele analyse van de beelden. Zo konden wij de exacte locatie van de video bepalen. De beelden blijken inderdaad gemaakt te zijn in de wijk Rozemaai, meer bepaald aan de achterkant van het gebouw in de Herman Vosstraat. Volgens een buurtbewoner is de video opgenomen op oudejaarsavond, maar dat konden we niet verifiëren.

Geen echt vuurwapen

Uit ons onderzoek blijkt dat de wapens in de video alarmpistolen zijn. Dat konden wij concluderen uit een analyse van de vlammen die uit de pistolen kwamen. Bij een echt vuurwapen komen de vlammen uit de loop. In de video komen de vlammen niet uit de loop. Dat komt omdat de loop van een alarmpistool gevuld is. Er kunnen dus geen kogels uit komen én ook geen vlammen. Dat bevestigt ook een wapenexpert die wij raadpleegden. "De vlam komt boven uit het wapen en niet door de loop. Dat stemt overeen met een alarmpistool." Op de luide knal na, zijn alarmpistolen vrijwel onschadelijk. 

Artistiek project

De video van de schietende jongeren verscheen voor het eerst op de instagrampagina “Buurtlife”, een artistiek project dat naar eigen zeggen “het leven in vergeten buurten wil visualiseren”. Ze zouden de beelden niet zelf gemaakt hebben, maar zeggen dat ze de video doorgestuurd hebben gekregen van jongeren uit de buurt. Op de instagrampost met de video van de schietende jongeren staat een disclaimer die zegt: “De wapens zijn niet echt!”. Maar die disclaimer staat niet te lezen in de post van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Zo werd de indruk gewekt dat het om echte vuurwapens zou gaan.

Na de heisa op sociale media plaatste “Buurtlife” een verklaring online. “In België is er een tekort aan kennis over wat er in sommige  buurten leeft. De realiteit is dan vaak shockerend. Wij vellen ook geen moreel oordeel over wat we doorgestuurd krijgen. Het is aan de kijker om dat te doen. We werken met verschillende fotografen en andere contributors. Wij steunen of verheerlijken op geen enkele manier de zaken die we delen. We tonen enkel wat er zich in zo’n wijken afspeelt."

In een tweet insinueerde Vlaams belang-voorzitter dat ook VRT NWS betrokken zou zijn bij het project “Buurtlife”. Dat klopt echter niet. Wel zijn er op de pagina foto’s te zien die ooit gemaakt zijn door VRT NWS-medewerker Yassine Attari. Maar hij heeft niets te maken met de bewuste video. Op het moment dat de beelden gemaakt zijn, was hij in het buitenland. Hij is ook niet de initiatiefnemer van het project "Buurtlife". Voor de bekroonde VRT NWS-reeks "Labels" maakte Attari vorig jaar reportages over een breed scala aan onderwerpen waaronder sociale woonwijken, body positivity, Vlaams Belang Jongeren, protesten, klimaatjongeren, enzovoort. 

Alarmpistool: legaal te kopen, illegaal te gebruiken

In België is het perfect legaal om als meerderjarige een alarmpistool aan te kopen. Maar schieten met een alarmpistool in het openbaar zoals de jongeren in de video dat deden, is wel illegaal.

Meest gelezen