Coronamaatregelen brengen Limburgse bouwbedrijven in problemen, dienstenchequebedrijven redden zich

Verschillende Limburgse bouwbedrijven zitten in de problemen door de coronamaatregelen. Het gaat dan om bedrijven met heel wat buitenlandse arbeiders, bijvoorbeeld uit Polen of Roemenië. Als die tijdens de kerstvakantie naar huis zijn geweest, moeten ze in quarantaine gaan. Ook dienstenchequebedrijven werken vaak met buitenlandse poetshulpen, maar uit een eerste rondvraag blijkt dat het aantal afwezigheden daar erg beperkt is. 

"Op enkele werven zijn vanmorgen buitenlandse arbeiders geweigerd, ze hadden een attest van een negatieve coronatest bij zich in de taal van hun land van herkomst, maar ze waren dus niet op de hoogte van de Belgische regels", zegt Davy Maesen van de Bouwunie. "Er zijn dan nog andere werven die vanmorgen niet konden opstarten omdat sommige arbeiders nog niet terug zijn, en beslist hebben om ginder te blijven. Als ze naar hier komen zitten ze een week in quarantaine zonder enige inkomsten en dat speelt voor die mensen ook een belangrijke rol."

De Bouwunie betreurt dat de regering last minute heeft beslist om een quarantaine op te leggen. Zelf had de bouwsector een regeling voorgesteld waarbij de werknemers getest zouden worden en bij een negatief resultaat meteen aan het werk konden.

Plichtsbewuste schoonmaaksters

Dienstenchequebedrijven hebben dan weer veel minder problemen met afwezige arbeiders.  Nochtans werken die ook vaak met poetshulpen uit het buitenland.  Bij Huis at Werk uit Leopoldsburg waren er vanmorgen maar 2 van de 106 werknemers afwezig omdat ze in verplichte quarantaine waren. De 2 Bulgaarse vrouwen hadden vooraf gemeld dat ze een ziek familielid wilden bezoeken. De andere buitenlandse werknemers - vooral uit Roemenië en Bulgarije - gingen dit jaar niet naar hun familie tijdens de feestdagen.  (Lees verder onder de foto)

Volgens Ilse Vandijck van Huis-at-Werk zijn poetshulpen zich zeer goed bewust van alle coronamaatregelen. "Ze staan uiteindelijk elke dag bloot aan een mogelijke besmetting. Ze weten heel goed dat ze moeten oppassen, en ze worden er echt op gedrild van afstand te houden, een mondmasker en handschoenen te gebruiken", meent Vandijck. "Ze worden daar zo op gedrild dat ze daar heel plichtsbewust mee bezig zijn. En ik denk dat ze daarom ook beslist hebben om deze keer niet naar hun ouders of familie op vakantie te gaan."

Ook bij het dienstenchequebedrijf Trixxo uit Hoeselt, dat in ons land 7.000 poetshulpen aan het werk heeft, waren er nauwelijks afwezigen.

Meest gelezen