Een feestje met véél volk, zoals dat verliep voor de coronacrisis: dat is de bedoeling.

"I want to dance again": Stubru wil eerste fuif organiseren ná coronacrisis in de Lotto Arena

"I want to dance again", die gedachte is in 2020 misschien ook door uw hoofd geschoten tijdens de lockdownmaanden. Stubru wil dat idee omzetten in de praktijk, zo gauw de situatie dat weer toelaat tenminste. Dan organiseert de radiozender in de Lotto Arena in Antwerpen het eerste officiële feestje ná de coronacrisis. Dat evenement krijgt de veelbetekenende naam "I want to dance again", naar het gelijknamige nummer van The Subs. Dat heeft de Gentse groep net aangekondigd op Stubru. Viroloog Steven Van Gucht heeft er alvast zijn bedenkingen bij.

Opnieuw met veel volk samenkomen, en een feestje bouwen zonder stil te staan bij "bubbels" of afstandsregels: het is een wens die veel mensen delen. Radiozender Stubru wil met de Gentse elektrogroep The Subs, die het nummer "I want to dance again" heeft gemaakt, de daad bij het woord voegen. The Subs worden de hoofdact van het evenement, mogelijk komen daar nog andere artiesten bij.

"Het zou zalig zijn als het feest er dit jaar nog komt, maar het hangt uiteraard van onszelf af. Hoe beter we ons aan de regels houden, hoe sneller dit mogelijk is", aldus Stubru-dj Eva De Roo. "We hopen dat dit een extra motivatie is voor mensen om zich - zo lang als nodig - aan de maatregelen te houden. Ik ben er zeker van dat het een grootse explosie van energie gaat zijn, waar we allemaal zo hard naar hebben uitgekeken."

We willen mensen extra motiveren: hoe beter we ons allemaal aan de maatregelen houden, hoe sneller ons feest er komt.

Eva De Roo, Studio Brussel-dj
Videospeler inladen...

De radiozender kondigt het evenement aan zonder concrete datum, en er worden meteen tickets voor verkocht. Plaats van afspraak: de Lotto Arena in Antwerpen, met een maximumcapaciteit tot ruim 8.000 bezoekers tijdens concerten - voor de coronacrisis weliswaar. Maar wanneer het dansfeest effectief zal doorgaan, hangt uiteraard af van de coronasituatie. Als je een ticket koopt, dan geldt dat dus voor het evenement, en niet voor een specifieke datum. "I want to dance again" wordt georganiseerd er zo gauw dat wordt toegelaten door de virologen en de politiek, als eerste grootschalige indoorfeest ná de coronacrisis.  

"Mensen hebben dat nodig: een fysieke uitlaatklep", zegt Jeroen De Pessemier van The Subs, die het lied "I want to dance again" heeft gemaakt. "Een nummer als ode aan dansen, en jezelf volledig verliezen in muziek: een echt lockdownlied dus. We hebben daar enorm veel respons op gehad, het nummer heeft duidelijk een snaar geraakt. Daaruit is het idee voortgekomen om een evenement te organiseren. Zo'n groot feest in de Lotto Arena, dat wordt een gigantische ontlading. We wachten al zo lang om weer op te treden, om écht samen te zijn, om te dansen zonder beperkingen, zonder dat het illegaal is."

Evenementen zullen maar stapsgewijs weer worden toegelaten, en eerst op een kleinschalige manier met voorzorgsmaatregelen.

Steven Van Gucht, viroloog

Viroloog Steven Van Gucht reageert niet meteen enthousiast. "Het lijkt me moeilijk om in te plannen, want het is onmogelijk om daar een datum op te plakken. Maar als evenementen weer worden toegelaten, dan zal dat zeker stapsgewijs gebeuren. Eerst kleinere evenementen, met bepaalde voorzorgsmaatregelen. Als dat lukt, en de coronacijfers blijven goed, dan kan dat geleidelijk opgedreven worden. Studio Brussel zal moeten kiezen: wachten om een groot feest te organiseren, of zo vroeg mogelijk iets kleins en veiligs organiseren."

Een keuze die volgens Van Gucht voor de hand ligt. Hij zit zelf in elk geval niet te wachten op grootschalig feestgedruis. "Als het toch weer mag, dan ga ik liever de rust opzoeken in de bergen", lacht hij.

Bekijk hier de reactie van viroloog Steven Van Gucht (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Beluister hier het nummer "I want to dance again", zoals The Subs het live speelden tijdens de uitzending "Beats of love" op Stubru tijdens De Warmste Week:

Videospeler inladen...

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen